aktiviti di malam countdown new year

Assalamualaikum...

hampir semua orang sedang meraikan malam new year ni dengan konsert.. menantikan detik 12 dan bunga api yg tanpa henti agak2 dalam 20minit..
aku pulak sedang baring dengan selesanya di rumah sebab malas nak keluar *cover padahal xde sen
terfikir aku nak post entri untuk akhir tahun ini berkenaan apa yg aku pernah buat masa new year2 lepas...
btw, nanti kalau rajin aku akan masukkan entri pasal aku teman adik aku orientasi hari ni.. saja x nak bagi tarikh ni berlalu dengan sia2..

ok kita mention mana ingat jela ye...
malam 31 dis tahun 2010 yg nak ke 2011 well dah tahu kan aku x celebrate kat luar...
mungkin hanya menikmati percikan bunga api dari beranda rumah je..
mula plan ngan ecah tapi dy kena gerak ikut family dy lak.. xpela harap dy have fun..
plan dengan peanut n syu pun x jadi sebab xde kredit nak contact dorang..
ingat nak hang 1 family tapi abah kena kerja pulak.. along lagi cam gondol ambik hp aku...
hp dy malas nak cas... bikin aku geram je nak upload pic xle.. along wekkkkkkkkkkkk :P

2009 pulak aku gerak mid dengan encik A yg pada masa itu masih bf aku dan ditemani jugak adik aku, Iwan.. kitorang g shopping barang dapur jap kat carrefour then tengok wayang kat gsc mid jugak lar.... cerita apa aku x ingat,..
tapi wayang midnight kitorang layan..thats mean before wayang makan mcd dulu then dah setel count down tu masuk wayang..

akhir 2008 dihabiskan dengan hang with Ecah n Zura di dataran merdeka...lepak makan benda cucuk2 tu.. hehe then habis je konsert, countdown tu... gerak pantai dalam.. lepak dengan member2 pantai... lepak kat kedai makan then kat taman... best giler masa ni dengan dorang .. walaupun ada yg buat aku susah hati tapi as long ada ecah aku ok... :')

2007 pulak aku spend countdown dengan encik U yg jugak masa tu bf aku.. *take note aku kapel dengan dorang masa yg berbeza taw... jangan salah faham bajet aku pasang 2 lak.. eish debuk nanti
ok back to story.... hang dekat klcc tapi masa nak countdown sibuk cari ecah..hehehe..sebab sejam before kul 12... aku celebrate tukar2 hadiah dengan budak bata *kerja lepas spm jap
then jumpa encik U dekat kl sentral n gerak klcc.. tapi after habis countdown baru jumpa ecah...
nasib dy selamat xde orang kacau... kitorang gerak kl sentral lik.. lepak2 then eku bagi dorang cup... huhu

2006 pulak aku dah lupa..... tapi aku tahu dengan ecah * ye banyak dengan ecah kan akhir2 ini
ok cukup setakat tu kronologi nye.. ingatan aku x berapa bagus walaupun setahun sambut sekali je..
kalau merdeka pun sama gak sambut dengan ecah paling banyak..hehehe so camne korang menyambut new year ini? bagi kita umat islam ada awal muharram lagi then new year ikut kalendar masihi lagi.. adakah tarikh ini hanya alasan untuk bersuak-ria atau tarikh bermakna untuk mula hidup baru korang?

kuatkan azam n cuba capai benda yg masih x terpangkah dalam list mind korang..
usaha je siapa tahu berkat kesabaran kita, tuhan akan makbul kan wish itu..

short list aku untuk azam ni..?
*dekan utk sem akan datang
*nak kurangkan korea/internet n stabilkan rest
*makan betul2 so dapat gain lagi 5kg..heee
*cuba cari yg terbaik dalam diri n baiki kelemahan
*paling penting nak sayang family n kawan more lg

p/s : ngah pikir agak2 camne la en manusia yg sedang menyambut new year ini ?
        sesak2 atau stuck dalam train lagi dll? btw doakan aku dapat biasiswa KPM..amin

famili - part 1

Assalamualaikum..

first of all aku nak nyatakan.. aku amat menyintai family aku walau camne layanan aku yg x semenggah terhadap mereka, aku tease ke kritik atau buli...
but deep down in my heart hanyalah mereka family sejati aku...
hehe dah darah daging sendiri kan... so, aku nak apologise 4 my behaviour towards u all ye my dear family.. a lot of sorry because of my unmatured thingking ways..sometimes i abandoned you and make u worried about me..
i promise i will make a better future for all of us :)
thank u Allah for giving them to me and i cherish every moment u provide 4 us to be together even in facing circumstances,we manage to held our part based on ur love 4 us.. * aku faham pe aku taip tapi korang ngerti x?

ok lah, hari ini bermulalah entri pasal famili ku secara rasmi..hehe.. citer nak gempak je an..
ok so mula2 nak interframe parent aku lar :)
mereka yg banyak berkorban n sayang aku sepenuh hati :')
ok kenapa aku gabungkan 2 sekali? asal x buat post asing2 kira 1 abah, 1 lagi tok mak ke?
aku bajet post ke atau malas nak citer lebih lagi? semua salah..
cuma aku rasa dorang mainkan peranan bersama dalam temph 20 tahun ini..
 x patut asingkan atau pisah cerita mereka kan..
jadi abah dan mak, asnah tulis ini untuk korang...

jadi aku akn bahasakan diri asnah xpun ana dalam beberapa part..jangan keliru ye..
mak aku panggil aku asnah n kadang2 adik..
abah pulak panggil hasnur...
n masa ngan dorang borak aku bahasakan diri sebagai ana..
nampak macamne benda tu jadi?
bila aku dah sebut laju sangat asnah..asnah.. asnah then 1 day jadi ana jer..

parent aku 2-2 kerja sendiri..
mak bisneswoman tapi sekarang hanya berehat di rumah atas sebab tertentu..
abah pulak pemandu lori n buat kerja wiring,paip2 tu then join bisnes bakar kambing kot...
aku ada buat page nak promote bisnes bapak aku di sidebar blog..
dorang ni memang cekal bekerja *apsal jap dorang jap mereka? arghh sukati lar aku taip..hehe jangan marah.. :D

setiap kali ada benda nak disambut macam raya ke bukak sekolah x pun setiap minggu dorang akn cari extra money untuk bagi kitorang spend...
kiranya weekend free je bawak g giant ke tesco untuk beli barang rumah..
then jalan kat downtown.. makan loklok..memang meriah betul..
bagi sesetangah orang mungkin x seberapakan bukan bawa tempat gempak mana pun..
nak kata hotel 5 bintang pun x gak.. tapi denga bawa g layan tomyam xpun makan stimbot atau seafood ke ..paling xle blah ramai2 makan nasi ayam kat esso pun cukup membahagiakan buat aku..dapat spend masa bersama gelak2 itu sangat berharga..


masa kat tupai2
well ini lar encik Meor Ariffin Bin Meor Abdul Hamid iaitu mister ABAH bersama Puan Nuraini Ping Binti Abdullah yakni madam MAK.. *psst luv u guys sangat2!!
aku risau kat parent aku walaupun dorang depan mata..
takut dorang stress kerja penat2 nak bagi aku study...
tapi aku still macam melukakan dorang biler malas..bukan aku x sedar tu..
walaupun dorang susah kan, tapi masih gak masukkan duit dalam bank aku supaya aku x kebulur kat pekan koboi tu aka Tanjung Malim, UPSI ^-^

banyak sangat nak citer pasal parent aku ni..
tapi xnak bagi korang meluat baca *tu pun kalau ada yg nak baca
yg penting sekali dorang x pernah berkira dengan anak2..
mak aku memang jenis sayang anak lebih..
bapak aku jenis x tunjuk tapi terang2 macam cair dengan permintaan anak2..

mak selalu ajak aku keluar makan sama walaupun aku malas giler..
mak aku paksa gak berkali2 n aku xkan menyesalnya
join sebab best dapat hang aroun dengan family kan..
abah pulak jenis suka menyakat aku..huhu
x habis2 sindir aku pasal adalah en..
actually dy nak bagi aku sedar tindakan aku tu baik ke buruk..

aku jugak amat bersyukur dilahirkan oleh mak aku kan..
ni anugerah Allah bagi aku...
mak aku cina jadi mata kitoranga dik beradik sepet..
mak aku gak pelat ketara walaupun dah 22 tahun dengan bapak aku..
kitorang selalu gak sakat mak en..
anak yg cemerlang camni lar *jangan tiru x baik ok
secara x langsung muka kami ada ala2 cina gak..teehee
then kitorang entah camne boleh faham bahasa cina jadi parent hantar g sekolah cina..

aku sungguh tidak menghargai aturan parent ku apabila aku hanya bersuka-ria di zaman sekolah cina.. then nnow menyesal x belajar betul2.. tapi alhamdulillah basic yg semula jadi ada jadi aku belajar secara xlangsung dengan layan citer cina kat tv..
dalam adik-beradik cuma sempat aku n along je belajar sampai darjah enam..
yang lain belajar sekolah biasa..

p/s : bau parent aku buatkan aku rasa berada di zon selesa..heee

post yg malas

Assalamualaikum..

dah 2 hari x post entri... tapi kali ni post pun aku malas gak...
so entri ni pendek je..aku ngantuk lah nak tidur...
sok harap bangun n semangat nak kemas..
sebab weekend nak kena lik upsi dah...
lagipun macam x sihat ni asyik sakit perut dari tadi *tu pun nak citer


tapi dalam otak macam2 nak tulis...
entri outing hari ni.. ngan ecah dan intan...
lainkali jela masuk yg penting mereka sponsor sbb kau xde fulos..
so thank u guys... tengok citer social network n mkn macam2...
so after sampai rumah terus balik google mark zuckerberg owner fb...
menarik betul citer pasal dy ni...


then nak buat entri pasal family aku lah...ada part2 nanti...
idea banyak dah ni... huhu....
so chow dulu lah.... selamat malam *menguap
tata :)

p/s : tahniah malaysia menang bola suzuki tu..hee n dapat cuti lar jumaat ni

Malaysia dan Bola sepak

Assalamualaikum & hi,

ye malam ni ada match antara Indonesia dan pasukan bola sepak Malaysia di Bukit jalil kot... game tu tengah berlangsung sekarang.. ramai antara kita sudah tentu mengharapkan Malaysia menang..tambah2 lagi pasukan kita berjaya jaringkan 3-0 pada saat ini.. kita boleh lihat kerakusan *menggantikan perkataan keazaman pemain bola kita mencium gol.. kedengaran sorakan penonton yg bangga melihat betapa cemerlang Malaysia malam ini.. selang beberapa minit sahaja berjaya mendapat gol..

pemain coklat cair tu M'sia vs coklat gelap Indonesia perhatikan garis2 tu konon pergerakan bola ke arah gol..haha


ok sila abaikan lukisan yg begitu KEMAS itu.. :')
agak2 nya begitulah dorang main tadi en... sorang sepak then sorang lagi tanduk sampai nak terjatuh ... penjaga gol pihak lawan pulak x menduga arah bola tersebut lalu terjatuh.... huahuahua kejam gak imaginasi aku ni...ok balik pada topik asal ni *setelah sedar banyak mesong

news feed di fb ku juga dihujani status kebanyakan kawan2 aku melapor secara langsung pungutan gol yg berjaya diraih Malaysia.. aku juga tidak terkecuali terpengaruh sampai menulis blog pasal bola ni pulak en.. *padahal semangat bola ikut musim je

apakah kesudahan permainan ini? sama2 lar kita mendoakan Malaysia mencatit kemenangan... mungkin dapat kita merasa cuti am esok en sebab team bola kita menang.. boleh camtu? haha kalau macamtu best gak nanti boleh bapak aku bawak kitorang jalan2... :')

*setelah beberapa minit berlalu, tengok jam then sambung tulis balik....orait team kita dah menang kan... so tahniah ye Malaysia.. pertimbangkan lah cuti tu.. please2 *angkat2 kening
haha... bagus betul x sia2 aku curahkan semangat patriotik ku malam ini menjerit2 dalam hati setiap kali korang dapat gol... kepada pasukan Malaysia aku hadiahkan korang lukisan ni sebagai tanda penghargaan korang sudi harumkan nama negara tercinta... :D


p/s : apa2 pun Malaysia U ROCK ! *psst maaf again pasal lukisanku

 

cinta itu macam siaran tv?

Assalamualaikum..

aku mula menyedari sesuatu masa borak dengan kawan aku.. ya betullah hubungan dengan seseorang tambah2 lagi libatkan emosi n perasaan cinta ni x ubah macam kita pilih siaran tv.. bila kita dah pilih satu siaran tu mesti ada cerita yg buatkan kita nak layan je...

yela pilih pasangan pun mesti ada sebab kenapa dalam ramai2 kita sangkut dengan dy en.. mesti dy ada 'UMPH' tersendiri.. dan alasan paling mudah n bernas dalam pilih sesorang tu sebab kita dah tangkap cintan dengan dy.. dah rasa sayang n xnak kehilangan dy tapi bila lebih sayang pulak sanggup korban konon rela demi orang yg dicintai sanggup korban hati janji dy bahgia? heish macam2 tapi tulah cinta kan, terlampau subjektif untuk dibicarakan.. kita x kan couple dengan orang yg kita sendiri x cukup yakin dengan orang tu, mesti hati kata ya ini lah orang yg kau cari2... begitulah dengan cerita kat tv.. bila baca pasal sinopsis macam menarik je mesti dah buat reminder kat otak malam ni aku mesti layan cerita ni.. sanggup tunggu cerita tu main, belum mula dah terpacak kat tv..

so macam cinta juga, bila nak dapatkan pujaan hati, dalam otak ayat2 cinta dah berkumandang tersusun rapi baikkk punyerr.. tunggu nak lepas panah ke hati orang tu je.. haha kejam pulak bila fikir nak dapat sesorang tu baru fikir nak jaga penampilan semua en, nak usaha study x nak bagi sidia kecewa dengan result kita.. xnak bagi dy malu kot2 kapel dy ni orang sound x semenggah mana.... tapi xda pun niat untuk diri sendiri buat semua tu... heishhh take note sayang diri sendiri dulu ye before nak sayang orang..
mana best eih?

ok then cerita yg main kat tv tu dalam banyak2 pilihan mesti kita pilih 1 je kan.. kalau aku lar kul 5 petang tv9 ada spongebob squarepants, tv8 time yg sama pulak ada cerita e-news of coz aku pilih tv9 kan... *i loike spongebob ok ! kadang2 ada jugak xleh buat keputusan nak pilih mana antara cerita best yg dimainkan serentak kat tv tu hah.. jem gak otak nak pilih yg mana 1 movie lawak cina ke movie aksi omputih x pun cerita romantis korea... ada jugak main tukar2 jap masa iklan tapi x feel langsung kot layan banyak2 tu pun lompat2 tengok *pengajaran setia pada 1
so , samalah macam kita hidup di era pemodenan ni.. cewahhhh... dalam ramai2 orang mesti kita just akan pilih seorang pada 1 masa untuk betul2 deliver rasa sayang tu.. xmungkin kita boleh nak fokus sampai 2,3 orang dalam 1 masa kan.. macam jugak siaran tv tu.. kalau dah kita kusyuk layan cerita putera katak pukul 4.30 petang kat tv 3 mesti kita x kan ubah cerita lain.. mostly cerita yg menarik ni mesti kita sangkutnya sanggup tengok walau berapa banyak episod pun..
kat sini kita boleh nampak cinta vs movie ada persamaan dalam bab ini..movie yang bagus nak bagi penontok statik je duduk layan mesti ada part menarik2 dan dalam erti kata lain bagi pasangan itu kekal je dengan kita kenalah bagi rasa sayang tu x kan pudar atau hambar.. kena ada daya penarik kat situ iaitu give n take... so xde lah pasangan kita akan tukar 'CHANNEL' lain kan..

begitu juga bila cerita kita layan tu banyak iklan sangat.. buat kita fedup untuk tunggu.. bengang je en kadang2 tu.. jangan pula kita tukar cerita lain bajet nak tengok jap.. tup tup dah berapa minit berlalu terlupa ada movie best nak sambung tadi tapi bila ubah balik cerita tadi tu keberangkalian kita ter-miss part best memang ada lar...
eish iklan ni lama sangat

macam cinta jugak dugaan dalam hubungan itu lah 'IKLAN' nya..kita kena sabarlah, mana taw ada manfaat ke hikmah dari dugaan tu.. kalau kita x leh nak sabar n handle proper camne pulak nanti dah nikah semua then ada je masalah terus tinggal? cam kurang matang kan.. kalau terdesak xleh bawa jugak hati tu baru lah ambil keputusan tu.. kalau rasa boleh diberi ruang kesempatan apa salahnya kita sediakan untuk orang yg kita pernah janji nak jaga dy dengan nyawa kita.. kalau dulu menitis je air mata awek dah risau bagai, kalau pakwe punya tangan luka dah kelam-kabut pergi 7E cari ubat.. so kenapa x leh teruskan passion yg sama dulu :)
yang penting kena ingat cinta tu bukan macam baju yg kau boleh nak tangkap muat try je mana2 then bila xpuah hati ubah TAPI perasaan masa cinta tu sama macam rojak.. akan lahir macam2 rasa.. *ok mula nak lari tajuk jappp contohnya kalau kita layan cerita sedih kat tv mula lah feel semacam je lebih-lebih lagi cerita hindustan kan dah nangis sedu-sedan.. bajet macam kau watak dalam cerita tu pulak.. hah tau kau nak benci2 boikot kalau x best , gitu jugak lah rasa orang yg kau sakitkan.. semuanya kerana hati jadi pupuklah hati dapat apa yg dikehendaki..
balik pada topik tadi kalau korang try pasang lain masa dugaan melanda hubungan korang.. agak2 korang apa rasa korang kalau si dia buat gitu 1 hari nanti.. mungkin rasa dikhianati tu tinggi sesangat nanti.. so cubalah jangan tukar Channel walau banyak mana dugaan pun.. kalau x boleh apa salahnya korang terus terang je.. kalau cerita x bagus rating pun xkan naikkan..? kalau ramai je makhuk tuhan yg mendoakan korang ibarat pecah panggung kutipan tertinggi 40juta lah en mesti dorang nampak satu sinar bahgia dalam diri korang masa korang bersama yg mungkin x pernah pun korang sedar..

tq atas doa2 anda *hati yg menghargai
jangan jadi macam orang yg dah termiss cerita part best then sibuk suruh penerbit ulang tayang cerita tu balik... thats mean hargai seseorang itu bila dy masih ada disisi korang , jangan sampai 1 hari nanti panggilan telefon masuk ke tertera di skrin nama si polan dan dengan egonya korang jawab tapi suara orang lain bagitahu si polan berada di hospital dalm keadaan kritikal ibarat telur dihujung tanduk tunggu masa je nak jatuh pecah baru tehegeh2 korang nak lari kat dy then minta maaf nak baik semula semua.. masa tu mungkin suara korang samar2 di telinganya kerana si polan rasa takjub melihat malaikat datang menjemputnya pulang :') *aku teremosi pulak ni apsal.. ok itu jela pendapat aku pasal cinta dan siaran tv :D

p/s : agak mengarut pulak aku ni..well tu pendapat aku tentang cinta..
        entri ni tiada kaitan dengan sesiapapun ye..

cerita banyak xde (3)


Assalamualaikum..


hari yang indah ini, udara segar je membuatkan aku nak tidur jadi malas nak menaip panjang2.. aku hidangkan blog aku dengan pic jela.. so nak masukkan pic masa kat comic fiest yg brlangsung ngan hevoc nya di TS.. ramai giler orang datang dengan baju cosplay yg smart2.. kita boleh nampak betapa dorang minat komik tu.. muka excited je en * x terkecuali aku yg terkesima tengok

lagipun kalau xde event tu pun, aku memang akan gerak Ts nye.. tu tempat fav aku kot... banyak barang murah kat sini.. kalau nak shopping kan ni lah tempat yg memang sesuai.. aku syorkan terbaik dari ladang dengan harga berpatutan, kualiti boleh tahan.. selalunya aku bawah bawah 50 je dah lepas makan , beli baju kadang2 lebih 3helai dengan sweater nya lagi.. leh main game.. tapi jarang tengok wayang kat sini *baru sedar dah TERcerita banyak lak

aku,Ecah & Syu *kesengalan terserlah
ngan adik kesayanganku
ni syima n mr. W

ok tu korum yg ada hari tu lar... Bf syu x dapat datang.. well aku n ecah single lar *haha promote diri gediks nye tapi imai x sure lak single ke x ni..hahha..

 posing bro posing

comel kan kotak ni


my fav komik!! BLEACH

x sah x singgah game ok

ok itu jela.. pic lain kat kamera ecah .. cepatlah kau upload ye ecah :')
apa2 pun sungguh seronok n puas cuci mata dengan cosplay2 yg ada..
jimat duit aku gak x payah masuk dewan pun..hehe
thanks ecah atas button Keroro mu itu :D
p/s : selamat hari Natal pada kawan2 ku...

dekan?

Assalamualaikum..

arghhh jauh nye nak capai *bentak hatiku
semua orang sibuk check result dorang tatkala aku busy melayan korea tadi, 1 panggilan dari rakan iaitu F setengah jam tadi memberitahu aku perihal ini..

call masuk

F          : result kau berapa, Mai?
aku       : hah dah keluar ke? belum kan?
F          : dah keluarlah .. kau x check lagi ke?
aku       : xtahu pun..jap aku check..
F          : bagitahu aku result kau nanti.. semua dapat tinggi pointer..
aku       : aku xde kredit lar.. yeke?
F          : aku call kau nanti..aah paling tinggi N 3.7 yg lain dekan
aku       : ok eh camne nak check result eh?
F          : kau g mysis check result
aku       : k tq weh

so, aku pun terus online fb dulu..heehe tengok status kawan2.. ramai dapat dekan x kurang jugak hampir2 dekan.. sambil tangan mencapai hp mak untuk call asilah sebab berdebar2 je..jadi kalau borak kurang sikit fear tu... tapi asilah gagal dihubungi.. asilah pelajar USM kos Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) Sastera yg major bm.. aku pulak belajar di UPSI ISMP major sejarah..

dy minat Faizal Tahir
then langkah seterusnya bukak portal mysis, terus check result then aku menjerit.... *kegembiraan, beryukur dan lega sangat sekurang-kurangnya result aku xde yg fail.. malah subjek yg aku selalu tidur dalam kelas diikuti dengan peristiwa terlelap masa final exam pun lepas... paling aku suka ayat 'anda lulus untuk meneruskan pengajian ke semester seterusnya' kerana aku kira kentallah jugak sem first ni.. walaupun hati sedikit pasrah sebab x dapat dekan tapi cuba berkata pada diri sendiri 'ingat senang ke kau nak dapat pointer camni ar.. usaha lagi sikit insyallah dapat merasa dekan cuma kena kurang korea n tabiat tidur masa time patut study..' *still try call asilah then berjaya

call keluar

aku      : aku dah check result
Asilah : yeke kau dapat berapa?
aku      : sama macam mimpi kau...
asilah  : 3.2 lar eh?
aku      : aah sama lar tapi 3.23..hehe
asilah  : ok lar tu...
aku      : teruk kot ramai dapat dekan lar ada yg tinggi setakat ni 3.7
asilah  : ouh aku lak ada yg 3.9 lar paling tinggi..
aku      : xpela nak buat camne.. aku takut xm yg aku tidur tu fail tapi pat B.. ni call kau tu cuak..

.....................perbualan berterusan sehingga saling bagi semangat,
pendapat kat each other then topik2 songsang ke lain pulak................  *biasalah perempuan

sambung pulak layan fb dan now off nak layan korea balik.. susah sikitlah sebab suka sangat layan citer korea ni.. apa2 pun xdapat dekan pun at least masih ok result .. x sedih atau kecewa melampau sebaliknya pikir +ve and guna azam ni untuk rajin belajar..

kesimpulannya, x dapat nak rasa anugerah dekan sem 1 ni tapi masih nak ucap syabas pada diri sendiri n chaiyouk2.. harapan nak gapai dekan tu still ada dalam diri.. x akan pudar.. hehe 7 sem more to catch.. hope can make it and score giler2..amin.. 


p/s : kaki kebas pulak tapi hati lega jadi x de hal punya :')

cerita banyak xde (2)

Assalamualaikum kepada penyinggah blog,

ok kali ni nak masukkan pic pasal apa eh? x pasti lagi lar.. nak masuk pic sendiri ss masa kat rumah begitu teruk pulak *sedar diri macam lah orang nak tengok.. tengok ni nampak sangat aku bukan blogger yg berwibawa sempat pulak tanya en nak upload pic apa.. seriously xde idea lak en..

asyik terfikirkan 1 kata-kata ni.. 'mana nak tumpah kuah kalau x ke pinggan' hah lebih kurang gitu lah kan bunyinya.. asal pulak kuah xkan tumpah ke lain? kot2 orang tu tangan x bedung ke en leh lak cedok kuah tumpah kat meja.. itu sure punya membazir... maksud benda alah ni ialah perangai bapak ke mak kita meti lah anaknya dapat jugak.. bukan ke kita share gen yg sama.. macam tu jugak lah..

tapi x adil kalau seseorang tu ada background x berapa nak megah macam abahnya pencuri pengcungkil gigi then mak pulak jenis 3-4 pagi duk main drum tepi ampaian so anak cucu cicit piuk periuk kuali belanga dy pun kita kata meti mewarisi benda sama... learn to never judged a book by its cover.. first impresion yg selalu terbawa2 dengan mindset mesti betulnya anggapan kita tu kadang2 salah.. tidak ke kita macam tindak melulu dan bukan macam fitnah dy pulak kalau duk cerita kat orang pasal tu tapi x betul pun..

aku bukanlah baik sangat n aku semestinya selalu buat salah macamni.. aku try elak dan belajar jugak memaafkan orang walaupun mulut ni kadang2 nak je aku @$$^^*&(*!~*(*!%)*^%%@& tapi tetap x mampu sebab kalau aku buat macam tu bukan ke aku pun sama je? ini sekadar ingatan untuk diri aku sendiri dan orang-orang aku sayang.. aku betul x nak kita tergolong dalam kategori menghukum insan itu tanpa soal selidik.. walaupun itu masa lepas dy, asal dy sedar dan insaf bukankah itu dah cukup baik.. setiap insan xkan mampu lari dari buat silap.. lidah lagi tergigit xkan lah kita mampu nak bebas dosa.. kita hanya manusia biasa kan dan tuhan pun maafkan dosa hambanya apatah lagi kita ada pulak kuasa nak ego lebih buat orang lain macam tu *disaat ni try +ve

 ok obviously kita lari tajuk sikit je x banyak still entri pendek just pic je xde lah... huhu.. nak upload malas pulak en internet extra laju sangat .. ok lah nak out dulu.. moga entri ni akan ingatkan aku selalu betapa kerdilnya aku di mata tuhan jikalau aku masih degil begini.. btw sori nampaknya aku tipu still entri ni panjang SIKIT :D

p/s : harap x terlambat wish congrat kat korang ye dak pmr n kawan aku yg dapat result U..
        all the best in life :)

cerita banyak xde (1)

ASSALAMUALAIKUM !


orait sekarang x nak cerita panjang lebar berjela2 sampai penuh page.. biar pic je tolong cerita apa jadi *tipu sebab ada caption gak.. so part yg first ni didahulukan dulu dengan gambar hari apa lupa dah.. tapi pasal aku gerak rumah cikgu untuk makan2.. normally aku jarang tolak jemputan makan2 ni.hehe.. kalau ada gathering kawan2 pun mesti aku pergi kecuali keadaan tidak mengizinkan..

spageti yg aku tambah banyak kali *huhu sedap kot!!
imai ngah layan pulut kuning+rendang
agar2 yg sangat merah *erghh ?

aiskrim+anggur nonstop *muka xmalu habiskan half tupperware aiskrim
junior2 yg datang

aku b'sama adikku yg manis *tengah tunggu cikgu tapaw kan makanan
ok bunyi drum sikit... aku mempersembahkan eih silap memperkenalkan cikgu form 6 aku yg kelakar.. mengajar sastera untuk kelas kitorang dulu ..ala kelas yg ngetop dengan kenakalannya lower/upper sixth arts 2 08/09 iaitu Puan Noormadiah :)
busy tapaw untuk aku :D
kucing yg suka kacau adik aku
kesian imai sanggup duk luar *takut kucing tu kejar dy
snek untuk habiskan masa lapang tunggu cikgu hantar jr

masa nak lik dah.. *rindu gler cikgu yg sempoi ni

hee ganti pic seluar koyak n kaki luka dengan *muka ikhlas :')

p/s : merindui famili n kwn2 aku sambil makan spageti n layan korea

team ku bahagia

Assalamuaikum team ku bahagia N sesiapa yg terbaca ,

kalau korang tengok dekat blog aku, ada pic team ku bahagia iaitu gambar 8 orang minah senget, sengal n macam2 perangai.. masing2 berbeza ..ada style sendiri tapi masih mampu untuk berkawan n get along very well .. masa susah senang definetly boleh diharap dorang ni.. selalu ada untuk each other walau macam mana dugaan pun n 4 sure memang suka melepak sama..

nama team ni diambil sempena lagu ku bahagia tu nyanyian artis indonesia yg aku xingat namanya sekarang.. kitorang decide nak nama ni sebab mula2 masing2 x bahagia kot tapi selalu lepak sama buatkn ikatan kitorang kuat n makin bahagia.. rapat masa PRS kat sekolah.. kaunselor selalu bagi kitorang buat projek untuk sekolah.. balik2 muka sama jadi kenal2 n tiba2 ngam.. best sangat hidup aku dengan kehadiran korang..

ahli group ni ialah :


dear asilah lala
syima *dy ratu kesopanan

ecah *ketam sardin


intan * <3 justin

yati (bj hitam) *aku suka pic dy ngan aku..hee imy darl
shida *suka cakap SHENGAL
zie *happening

aku *mynur yg banyak cakap

:')

rindu korang giler!!
walau jauh mana kita terpisah sebab kena study ke apa..
jangan pernah lupa kenangan kita..
ingat lagi BANGLO yg kita nak dulu?

aku xkan lupa semua tu..

sudah tentu juga menantikan 1 saat kita lepak ramai2 sambil kepoyosan main internet di starbucks .. hehe *angan budak2 remaja yg hingusan sungguh


p/smahu sambung main game selepas luah rindu kesumat kat korang 

cubaan kedua berjaya

Assalamualaikum w.b.t !!

hati aku gembira..hee ya sangat gembira sebabnya cubaan kedua aku masak spageti dengan sos nya berjaya.. aku sendiri tambah berapa kali.. ada lah beberapa pujian aku dapat :) *hati terharu sampai lupa nak cari sijil2 yg letak entah mana ..

aku bangun agak 'cemerlang' hari ini sebab tidur pun terlalu 'awal'.. tapi lepas dengar suara adik aku iaitu Iwan di ruang tamu ku gagah diri untuk bangun.. rindu kat adik aku..hehe yela dy x tinggal sekali kan jadi jarang jumpa.. so aku basuh muka semua..terus siap2 nak masak spageti untuk adik aku..kira niat aku untuk famili rasa lah.. xsangka jugak aku rajin nak masak ni.. rasa best pulak walaupun rasa leceh nak kacau2 semua..haha *terfikir naluri keperempuanan tercungkil?

aku suka sangat makan spageti ni..kalau makan kat luar mahu ada dekat sepuluh hengget tu xkira dengan aku tambah berapa kali.. dah jimat duitku.. so demi nak makan yg teramat.. kalau dulu boleh lah mintak Mama T buat, lagipun beliau ada ajar.. kali ni aku try buat sendiri guna resepi cikgu aku.. next time nak makan laksa pulak mungkin guna resepi kak cik.. nak makan rendang guna resepi Mama T n ayam masak merah mestilah guna panduan mak sendiri... so sekurang2 nya aku reti jugak nak masak benda aku suka makan..hehe yang pasti udang masak petai n kari ikan tu dah master.. :)

aku rasa gurl eventually akan reti masak gak just malas je kan.. so harap2 dapat masak semua fav food aku..hehe aku kuat makan jadi senanglah nanti kan..
ni aku nak bagi resepi sos spageti yg bak kata abah ala ready-make je tu..ish abah ni potong betul.. memanglah mesti ramai yang reti tapi aku nak share gak.. huhu degil2...

apa korang perlu ye untuk sos ini :

  • 1 tin prego (warna hijau tu)
  • 1 tin muhroum sup campbell *ejaan betul ke?
  • 2 biji carrot
  • 2 batang sadari *meragui ejaannya
  • cendawan butang *kuantiti aku tibai banyak mana suka
  • 1 labu bawang putih
  • 2 labu bawang besar
  • daging/ayam cincang sepeket *syorkan jenama ramli mudah n murah
  • cili sos merah kimbal
langkahnya pulak ;

  • dah setel panas minyak aku bubuh bawang putih yg dah ditumbuk tadi..
  • pastu masukkan bawang besar yg dipotong kecik2 then daging cincang pulak..
  • time ni lah sagat carrot terus ke kuali..
  • masukkan cendawan yg telah siapku potong kecik2 *kalau nak potong 2 je
  • tuang isi tin prego then tin campbell tadi..
  • sila bubuh air 1 tin ye *guna jela tin sama masukkan air xpayah nak agak2
  • letak cili sos *nak pedas bubuh cili
  • then bubuh sadari tadi *tapi aku malas letak
  • jangan lupa rajin mengacau masa buat langkah2 ni
  • agak2 dah sedap warnanya, bahan2 pun macam dah masak matikanlah api
  • akhir sekali melantak sepuas2nya n nikmati hasil tangan anda..btw kuah ni cukup 1 peket spageti
 mudahkan sebenarnya.. dulu aku ingat payah.. nak try yg carbonara cheesy lak..sebab aku suka cheese tambah2 lagi kek cheese.. hee.. memang habis aku ligat sorang.. *eish lari topik.. so ni jela pic yg aku ada masa proses masak2 tadi....

kuah spageti aku

ni mestilah spageti

aimay yg teruja nak main sagat carrot *abaikan rumahku
tadaaa sedia untuk melantak :)

p/s : walaupun menu biasa2 je dan ramai reti tapi aku still rasa happy sangat berani cuba demi family aku :D

kenapa masih ingat ex?

Assalamualaikum & hi ,

post ini bukan semata2 pasal aku ye...hehe... bukan aku ajukan soalan ni pada diri sendiri pun...cuma aku nak tanya korang tahu x kenapa korang masih ingat pada ex korang? x kira lah bekas kekasih atau pun apa2 yg sewaktu dengannya? pernah terfikir x korang rasa sayang dah hilang tapi masih ingat lagi pada nya? aku akan bagi jawapan tu sebab aku pernah dalam situasi ni... jadi agak2 korang mewakili sebab yg mana 1 ye?
  • korang orang yg ingatan kuat.. jadi bangga lah ye..
  • jenis yg x puas hati.. masih salahkan ex untuk beberapa hal yg berlaku
  • x pernah rela hati melepaskan ex korang
  • dendam lagi n cadang nak balas dendam
  • masih fikir cara untuk buktikan dorang akan rugi sebab tinggalkan korang
  • takut nak mulakan hidup baru..
  • rasa perlu setia pada janji yg korang tabur dulu walaupun xperlu sebenarnya
  • nak tebus balik salah korang pada ex...
  • x nak ingat pun tapi dalam mimpi asyik muncul orang tu *terasa sendiri
  • belum sempat putus dulu korang dah ada orang lain, lama2 korang akan ingat kat ex tu..
  • baru putus dah tergesa2 cari pasangan lain..
hurmm agak2 aku yg mana pulak? aku ialah golongan orang yg kalau bila dah sayang seseorang aku akan sayang sampai aku sendiri fed up... tapi ada kebaikan ke korang ingat lagi ex korang? atau lebih banyak keburukan? pada yang ditinggalkan kekasih atau laki ke bini tu elok nya muhasabah diri.. mungkin punca kat diri sendiri dan cuba baiki hidup kita.. tapi perbaiki demi diri sendiri bukan niat atas orang lain.. dengan cara yang ikhlas terhadap diri sendiri.. mungkin kita akan belajar sayang diri kita sewajarnya.. barulah boleh nak sayang orang lain seadanya.. aku dah belajar x boleh letak salah sepenuhnya kat orang lain sebab bukankah hubungan itu antara 2 pihak mungkin hati manusia memang mudah tersinggung jadi tanpa sedar kita sia-siakan sayang yg mulanya suci dan tulus dari partner kita...

bagi aku kalau aku masih belum boleh lupa orang tu, mungkin ini takdir tuhan dan belum masanya lagi aku lupakan dy.. x perlu terburu2 kan sebab hidup ni ada kitaran sendiri jadi biar masa menentukan.. dalam tempoh mulakan hidup baru, aku belajar hargai diri aku.. kalau kita nak orang layan kita baik, kita layan orang lain begitu juga.. jangan pernah harap apa2 dari orang lain :)

itu lah 1 hikmah yg aku dapat dari kejadian ini, dan aku begitu gembira .. senyum sendiri jela melihat hidup ini.. dugaan itu kan nikmat kehidupan.. jadi aku xkan pernah menyerah kalah.. aku rasa mengingati seseorang itu kerna aku menghargai kehadirannya dalam hidup aku...

p/s : sebab last n kedua last tu sumber pakar psikologi.. btw maaf aku bukan x turut kata kau melupai
          begitu sahaja cuma agak sukar bila pergi kemana sahaja ada kenangan tertentu naik ke otak ^_^

saya suka awak!!

Assalamualaikum ...

minggu lepas aku kan ada gerak ts lepak dengan kawan2.. Imai pun join.. niat asal beli barang sekolah imai..tapi end up beli shawl n but pulak...so kat post ni nak confess something.. saya suka sangat kat awak but! ye jangan malu dan belajar terima hakikat ini.. saya suka sangat awak.. dengan design yg simple n harga yg berbaloi utk saya korbankan duit belanja sekolah imai..hehe.. lepas berkali2 pikir.. kitorang setuju nak beli awak.. walaupun awak nye heels kira tinggi tapi imai pujuk saya kata xpe.. sesuai sangat kitorang kan pendek..

x ke awak rasa ada chemistry antara kita memandangkan kita secocok..huhu.. saya memerlukan awak tapi entah bila boleh pakai awak bila keluar sebab kaki saya sakit lagi.. jangan risau saya xkan sia2 kan awak.. dan berjanji hanya bawa awak tempat yg best.. awak merupakan reason utama saya mula berani nak berangan2 pakai but.. berjasa giler awak pada saya.. ouh but ku *kecewa sedikit sebab hakmilik atas imai .. xpelah saya akan cari peluang untuk date dengan awak..mungkin esok ke? hehe..

saya rasa 1 kemestian lah perempuan ada 1 but.. tambah2 lagi keinginan saya memiliki but bila tengok kat pesta komik kebanyakan cosplay ada but cantik... dan pertama kali melihat awak macam love at the first sight je.. saat itu yakinlah saya awak memang untuk saya but.. last sekali tq again bawa saya ke dunia but ye ... memberi saya konfiden dan keselesaan semasa berjalan jasa awak yg saya xkan lupa sampai bila2 :')

ni lah but tu.. tengok camne aku x cair kan elegan tu *perasan

 
p/s : kalau korang guna ayat aku tadi luahkan ikhlas pada orang yg korang sayang mesti dy terharu..
        ingat bagitahu lah secara jujur.. jangan sebab nak takle je sanggup tipu or buat something melampau..
        tengok but aku pun cair taw dengar kata2 aku..hehe giler agaknya aku ni :D

21?

Assalamualaikum laman sesawang,


*haha inikah hasil conteng aku?

hurmmm apa ada pada 21 ni? mungkinkah umur aku? x jugak tapi tahun depan yela dah 21.. dah boleh mengundi.. masuk kelab membaca pun lepas..huhu.. erghh jap dah tua? sebab dewasa dah? tidakkkkkkkkkk!! think +ve kira dah bertanggungjawab sepenuhnya pada diri kau jela.. sebenarnya pada tarikh ni 21 x kira lah bulan apa akan ingatkan aku pada something.. xkira sibuk mana atau buat apa masa tu mesti aku akan ingat gak... Adakah sesuatu yg buruk berlaku pada 21 ni? x jugak... aku happy je tarikh ni..selalu benda best berlaku... ada pertemuan n perpisahan.. sure hidup aku more fun... nak banding 21 dengan 13 iaitu tarikh birthday aku...selalunya benda yg sedih je berlaku... tapi everytime benda sedih berlaku mesti ada orang tertentu yg happy kan aku balik..mereke ni kira utusan tuhan tolong aku..hehe... tu kot yg dikatakan ada hikmah di sebalik setiap kejadian yg menimpa kita...
so macam hari ni, aku spend tarikh ni dengan awal pagi teman abah layan korea..huhu.. abah pun kusyuk je layan.. kitorang berjaga sampai pagi.. asamboy, aimay dll (adik2 aku) main game... then aku tidur lah bila dah lepas subuh tapi abah berjaga sampai tengahari layan korea.. after bangun, mak aku masak mihun yg aku mintak.. so makan dengan puas...huhu best2.. spend time dengan family memang best... lagi2 sekarang ni aku banyak habis masa lepak dengan imai n buli dy..huhu best sangat!! aku suka gila tapi time cuti nak habis dah...

btw siang tadi mimpi lagi benda yg eishh scary nak mampus.. aku boleh lupa nak ambik exam sebab aku spend time kat korea lebih sangat sampai aku tertidur.. then aku menggigil n takut giler dah terlepas exam.. perasaan tu macam real tambah lagi dalam mimpi sama ada muncul hamba Allah ni lagi.. still benda sama kitorang x tegur pun.. aku rasa mimpi ni petunjuk tuhan nak bagitahu concentrate study jangan lebih sangat benda lain.. tapi kemunculan orang tu xtahu sebab apa..

so dengan tarikh yg aku hargai lebih sangat *dengan tarikh pun berat sebelah .. aku nak mula kemas bilik n siap apa patut lah then spend hari berikut dengan lepak dengan family n kawan2.. banyak gak aku habis duit lately lepak dengan kawan2.. tapi semua tu berbaloi.. hah balik pada tarikh ni.. so nak sedia2 pe patutlah.. ya azam lebih ni dengan semangat begini boleh tahan beberapa jam so baik guna sebaiknya..insyaallah berjaya lah kut setel sikit2..

p/s : gerammmmmm ada lak yg kacau num aku...dah lah tengah2 pagi.. nasib aku tengah cuba tanam
        hatiku dengan erti kesabaran hehe..

terkejut, sedih tu pakej utama?

Assalamualaikum..

selalunya kalau 1 kejadian berlaku dalam hidup aku datang dalam pakej.. contohnya, aku x susahs akit tapi sekali sakit mesti macam pelbagai.. ada flu+demam+batuk lagi... then kalau happy mesti lengkap ada nya terharu... tapi kenapa banyak lagi kalau terkejut je pakej nye sedih..jarang lah aku dikejutkan dengan berita gembira... xperlu dipersoalkan kerna itu takdir dan dugaan... cuma mungkin aku perlu buat sedikit effort untuk perbaiki hidup...

cerita pasal terkejut dan sedih ni.. semalam berlaku 1 kejadian... adik aku yg paling bongsu.. nama nya meor amirul azlan.. semasa aku sedang kusyuk membaca blog best macam Fatin Liyana, Zackzuhairi & Hanis Zalikha dengan rakusnya.. *terpesona dengan gaya penulisan, gambar yg menarik n info gempak mereka.. adik aku yg kitorang 1 famili panggil AIMAY telah ditimpa kecelakaan.. jangan salah paham dy laki ok.. dy bermain kat bilik then 1 kayu yg kitorang simpan kat atas almari jatuh kena kepala dy.. paling teruk kepala dy berdarah n dy menjerit kesakitan.. darah x berhenti keluar n kitorang terlampau terkejut.. semua jerit ambik kain, ais batu ada x.. bak semangkuk air.. aku juga bagi idea letak serbuk kopi untuk hentikan darah... seterusnya dialog menarik dalam kejadian semalam..

kejadian 1

imai   : kita bawa dy g hospital jela...
aku     : sabar dulu abah nak balik dah..
aimay : hospital..hospital...
imai    : tengok aimay pun nak..
aku     : kau nak g naik guna apa? tunggu abah lah..
aimay : bas..bas... (menahan sakit)

* kitorang tergelak sebab aimay sempat buat lawak n dy budak kecik je kot leh pikir camni..

kejadian 2

aku     : aimay ni berapa? (tunjuk 1 guna jari telunjuk)
aimay : 1..
aku     : aimay kira 1,2,3 ......
aimay : 1,2,3,4,5..
aku     : (lega aimay masih boleh kira n nampak..jadi mata ok...)
aimay : 6,7,3,8,3,10
aku     : aimay kira betul2.. buat peace cepat..
aimay : (buat peace...)

* eish main2 lak budak ni..nasib respon ok lagi..

kejadian 3

abah    : macam mana boleh kena ni?
mak     : kayu besar jatuh oouhh..
aku      : rasa kayu tu kat tepi almari then jatuh..
imai     : imai pun rasa camtu kayu tu kat tepi..
mak     : mana ada kan kayu letak kat atas almari masa nak kemas..
imai     : aah betul la.. kayu atas almari..
abah    : aimay kayu tu kat mana..?
aimay  : kat sana..
abah    : sana mana?
aku      : kayu tu kat tepi almari kan aimay?
aimay  : kat tepi berdiri... dari atas jatuh....
abah    : abah rasa mesti kayu tu jatuh dari atas menggelongsor sikit kena kepala aime tu terbelah
              kepala (sambil buat gaya kayu tu jatuh ala2 csi menerangkan kejadian..)
abah    : mana sakit aimay? sini sakit? sini? (sambil tekan2 kepala aimay untuk pastikan..)
aimay  : x abah 1 je sakit.. sini sakit... (tunjuk tempat berdarah)
* eishh aimay punya statement berubah2 mungkin pasal dy terkejut lagi..yela tangan dy jadi sejuk gila then sikit2 menggigil.. imai pun hampeh mak cakap ye.. dy pun setuju je.. abah boleh merungut lagi baik x payah pergi hospital rawat kat rumah..takut nanti kepala aimay kena jahit lagi sakit..

kejadian 4

doc     : awak ni kakak ye?
aku     : aah kakak dy..
doc     : sulung ke?
aku     : xlah second... (sempat lagi interview aku)
doc     : umur adik berapa tahun?
aku     : empat tahun..
imai    : entah ..haha... (segan x ingat umur aimay)
mak    : entah 3 ke 4 eh.. ni berapa eh? ( tunjuk mykad aimay kat doc)
doc     : betul lar 4tahun..
mak    : saya pun dah lupa.. nyanyuk tiba2 lah ni pasal terkejut ni.. saya sedih lah.. dy ok x..? (dan2
             je mak)
doc     : ok nak cuci darah ni ok...
mak    : boleh saya keluar..? saya ada sakit jantung x boleh tengok lah.. (berlalu pergi)
aku     : mak ni ngelat.. imai kau pegang aimay..aku x leh nak tengok..
imai    : xpelah kau dukung je macam biasa.. aku pun takut..

*lawak betul mak aku ni...doc lain boleh cakap aku manjakan adik aku tu yg dy susah nak makan ubat :P

setiap kali aimay macam meronta tahan sakit an macam nak nangis mesti aku risau gila aimay so aku distract dy dengan tangkap gambar.. sebab dy suka tangkap gambar ni.. tapi internet aku lem nak upload pic dorang.. al maklumlah dah x bayar kan.. lagi pun aku x pakai tudung sebab nak cepat masa ni.. so cam ralat nak masuk pic aku..kelam kabut giler kot masa kejadian ni.. so pakai benda apa kat baju tu..hook eh? entah camne ejaan dy..biasa aku akan cover kepala ngan benda ni kalau nak cepat sangat..oppps kantoi lak.. :')

akhirnya semua ok..lepas x-ray..kepala adik aku kena gam.. tapi lepas balik sebab dy buas..jadi tempat doc tampal benda alah tu terbukak then darah sikit2.. malah aimay kondem nak corn lagi..air lah..huhu.. mak aku masih lagi risau2 aimay macam mana.. mungkin hikmah kejadian ni.. semua jadi lebih berhati2 n caring kat 1 sama lain.. aku mula2 pun risau jugak kalau ada efek kat kepala aimay...alhamdulillah semua ok..

p/s : al-fatihah untuk mangsa kemalangan yg otw dari cameron kat simpang pulai.. memang kat situ
        bahaya.. sebab aku student upsi kan selalu gak lect pesan bahaya jalan kat area upsi ni...