cinta itu macam siaran tv?

Assalamualaikum..

aku mula menyedari sesuatu masa borak dengan kawan aku.. ya betullah hubungan dengan seseorang tambah2 lagi libatkan emosi n perasaan cinta ni x ubah macam kita pilih siaran tv.. bila kita dah pilih satu siaran tu mesti ada cerita yg buatkan kita nak layan je...

yela pilih pasangan pun mesti ada sebab kenapa dalam ramai2 kita sangkut dengan dy en.. mesti dy ada 'UMPH' tersendiri.. dan alasan paling mudah n bernas dalam pilih sesorang tu sebab kita dah tangkap cintan dengan dy.. dah rasa sayang n xnak kehilangan dy tapi bila lebih sayang pulak sanggup korban konon rela demi orang yg dicintai sanggup korban hati janji dy bahgia? heish macam2 tapi tulah cinta kan, terlampau subjektif untuk dibicarakan.. kita x kan couple dengan orang yg kita sendiri x cukup yakin dengan orang tu, mesti hati kata ya ini lah orang yg kau cari2... begitulah dengan cerita kat tv.. bila baca pasal sinopsis macam menarik je mesti dah buat reminder kat otak malam ni aku mesti layan cerita ni.. sanggup tunggu cerita tu main, belum mula dah terpacak kat tv..

so macam cinta juga, bila nak dapatkan pujaan hati, dalam otak ayat2 cinta dah berkumandang tersusun rapi baikkk punyerr.. tunggu nak lepas panah ke hati orang tu je.. haha kejam pulak bila fikir nak dapat sesorang tu baru fikir nak jaga penampilan semua en, nak usaha study x nak bagi sidia kecewa dengan result kita.. xnak bagi dy malu kot2 kapel dy ni orang sound x semenggah mana.... tapi xda pun niat untuk diri sendiri buat semua tu... heishhh take note sayang diri sendiri dulu ye before nak sayang orang..
mana best eih?

ok then cerita yg main kat tv tu dalam banyak2 pilihan mesti kita pilih 1 je kan.. kalau aku lar kul 5 petang tv9 ada spongebob squarepants, tv8 time yg sama pulak ada cerita e-news of coz aku pilih tv9 kan... *i loike spongebob ok ! kadang2 ada jugak xleh buat keputusan nak pilih mana antara cerita best yg dimainkan serentak kat tv tu hah.. jem gak otak nak pilih yg mana 1 movie lawak cina ke movie aksi omputih x pun cerita romantis korea... ada jugak main tukar2 jap masa iklan tapi x feel langsung kot layan banyak2 tu pun lompat2 tengok *pengajaran setia pada 1
so , samalah macam kita hidup di era pemodenan ni.. cewahhhh... dalam ramai2 orang mesti kita just akan pilih seorang pada 1 masa untuk betul2 deliver rasa sayang tu.. xmungkin kita boleh nak fokus sampai 2,3 orang dalam 1 masa kan.. macam jugak siaran tv tu.. kalau dah kita kusyuk layan cerita putera katak pukul 4.30 petang kat tv 3 mesti kita x kan ubah cerita lain.. mostly cerita yg menarik ni mesti kita sangkutnya sanggup tengok walau berapa banyak episod pun..
kat sini kita boleh nampak cinta vs movie ada persamaan dalam bab ini..movie yang bagus nak bagi penontok statik je duduk layan mesti ada part menarik2 dan dalam erti kata lain bagi pasangan itu kekal je dengan kita kenalah bagi rasa sayang tu x kan pudar atau hambar.. kena ada daya penarik kat situ iaitu give n take... so xde lah pasangan kita akan tukar 'CHANNEL' lain kan..

begitu juga bila cerita kita layan tu banyak iklan sangat.. buat kita fedup untuk tunggu.. bengang je en kadang2 tu.. jangan pula kita tukar cerita lain bajet nak tengok jap.. tup tup dah berapa minit berlalu terlupa ada movie best nak sambung tadi tapi bila ubah balik cerita tadi tu keberangkalian kita ter-miss part best memang ada lar...
eish iklan ni lama sangat

macam cinta jugak dugaan dalam hubungan itu lah 'IKLAN' nya..kita kena sabarlah, mana taw ada manfaat ke hikmah dari dugaan tu.. kalau kita x leh nak sabar n handle proper camne pulak nanti dah nikah semua then ada je masalah terus tinggal? cam kurang matang kan.. kalau terdesak xleh bawa jugak hati tu baru lah ambil keputusan tu.. kalau rasa boleh diberi ruang kesempatan apa salahnya kita sediakan untuk orang yg kita pernah janji nak jaga dy dengan nyawa kita.. kalau dulu menitis je air mata awek dah risau bagai, kalau pakwe punya tangan luka dah kelam-kabut pergi 7E cari ubat.. so kenapa x leh teruskan passion yg sama dulu :)
yang penting kena ingat cinta tu bukan macam baju yg kau boleh nak tangkap muat try je mana2 then bila xpuah hati ubah TAPI perasaan masa cinta tu sama macam rojak.. akan lahir macam2 rasa.. *ok mula nak lari tajuk jappp contohnya kalau kita layan cerita sedih kat tv mula lah feel semacam je lebih-lebih lagi cerita hindustan kan dah nangis sedu-sedan.. bajet macam kau watak dalam cerita tu pulak.. hah tau kau nak benci2 boikot kalau x best , gitu jugak lah rasa orang yg kau sakitkan.. semuanya kerana hati jadi pupuklah hati dapat apa yg dikehendaki..
balik pada topik tadi kalau korang try pasang lain masa dugaan melanda hubungan korang.. agak2 korang apa rasa korang kalau si dia buat gitu 1 hari nanti.. mungkin rasa dikhianati tu tinggi sesangat nanti.. so cubalah jangan tukar Channel walau banyak mana dugaan pun.. kalau x boleh apa salahnya korang terus terang je.. kalau cerita x bagus rating pun xkan naikkan..? kalau ramai je makhuk tuhan yg mendoakan korang ibarat pecah panggung kutipan tertinggi 40juta lah en mesti dorang nampak satu sinar bahgia dalam diri korang masa korang bersama yg mungkin x pernah pun korang sedar..

tq atas doa2 anda *hati yg menghargai
jangan jadi macam orang yg dah termiss cerita part best then sibuk suruh penerbit ulang tayang cerita tu balik... thats mean hargai seseorang itu bila dy masih ada disisi korang , jangan sampai 1 hari nanti panggilan telefon masuk ke tertera di skrin nama si polan dan dengan egonya korang jawab tapi suara orang lain bagitahu si polan berada di hospital dalm keadaan kritikal ibarat telur dihujung tanduk tunggu masa je nak jatuh pecah baru tehegeh2 korang nak lari kat dy then minta maaf nak baik semula semua.. masa tu mungkin suara korang samar2 di telinganya kerana si polan rasa takjub melihat malaikat datang menjemputnya pulang :') *aku teremosi pulak ni apsal.. ok itu jela pendapat aku pasal cinta dan siaran tv :D

p/s : agak mengarut pulak aku ni..well tu pendapat aku tentang cinta..
        entri ni tiada kaitan dengan sesiapapun ye..

2 comments:

Redzuan Kassim said...

uhuhuhu...
lukisan yg comey...

*da follow sini...

chummy_cliche said...

hehe..thank u...
lukisan sengal2 je...
ok mr.photogrpaher..