berlagak okay depan parent

Assalamualaikum..

pernah tak korang buat macam tajuk diatas? mesti pernah nya.. tak kan lah tak de terdetik even sekali kat hati untuk jaga hati parent.. atau family.. tak nak dorang risau kita lebih kan.. so mesti lah berlagak macam korang happy, sihat je... macam cemerlang gila.. padahal.. hakikat disebalik kepalsuan tu.. korang lah manusia yang dalam kelompok jiwa merundum .. perut duk bunyi tanda lapar... exam macam kong kali kong je...

nak buat macam mana.. bagi pelajar yang tinggal jauh dari family.. takkan kita nak share semua masalah dengan famili.. memanglah meringankan beban kita pikul sorang-sorang tapi kalau dah selalu kita ada masalah.. tak rasa susah kan dorang ke? mesti kita akan keep it to ourself burden tu.. nak mengadu takut dorang risau memanjang nanti.. jadi apa yang berlaku.. everytime dorang call.. korang akan nada happy je.. cakap hidup okay je.. sihat je.. alhamdulillah kenyang padahal makan sekali sehari tu pun nasi lauk ikan bilis..

apa pun yang korang nak buat.. buatlah janji tak menyusahkan diri.. kalau dah tahap takde duit sangat tu.. apa salah bagitahu je dorang.. mungkin dorang boleh share tips macam mana nak move on dengan bagus.. famili pun lagi happy kalau kita share dengan dorang.. ada nanti feel macam part of our life.. terharu dorang.. takde nya tindakan kita menyusahkan dorang.. lagi pun kalau terlampau pretend okay nanti sekali jatuh sakit teruk-teruk kang susah ... okay nak cuba pratik kan 50-50 pretend okay dan dalam masa sama perbaiki mana kurang :D

p/s : happy tiba-tiba parent datang jenguk..tahu-tahu je anak perempuan dorang ni merindui dorang tapi pretend tak homesick at all :)

2 comments:

Si DauN CeRi said...

betul betul betul.. bile dah makin besar panjang ni, dah mula pandai fikir2 dulu sebelum nak mengeluh itu ini kat parents.. rasa serba salah pulak nak ngadu macam2.. takut nanti diorang susah hati sbb kte..

bile sy susah hati, bile sy ade mslh ngn kengkawan, sy slalu ingat famili sbb bg sy diorang lah yg akn tetap trime saya walaupun saat semua org ats dunia ni reject saya.. wahhh agak exagarate di situ.. hihi

Mainur Hasnah said...

taklah .. betul apa.. famili tetap akan terima kita walau cam mana pun.. dorang tak kan menilai kita.. so comfort zone saya memang masa dengan famili