firedrill

Assalamualaikum..

tahu tak apa itu fire drill? lebih kurang testing alarm tu then semua kena gegas tinggalkan bilik ke kelas untuk berkumpul... konon macam ada kebakaranlah.. nanti mereka bagi taklimat sikit.. so ada siapa yang tak pernah join firedrill? mesti pernah punya walaupun sekali dalam hidup kan..

kalau kat sekolah dulu setiap tahun ada sekali mesti buat.. budak-budak memang suka sebab ini masa terbaik untuk ponteng kelas tak pun lengah-lengah amsa kat padang jadi boleh mengelat tak siap homework.. eishh macam ada pengalaman je ni.. eih tak lah main agak je.. hehe...

firedrill ni kir awajar dilakukan.. sebab tiada siapa yang kisah ke rajin nak pergi teliti kat pelan peta nak selamatkan diri tu.. walaupun dah tergantung smart punya kat tepi board.. semua anggap benda ini remeh.. tapi pernah sedar tak.. kalau kita tak join takkan tahu apa patut buat masa berlaku kebakaran sebenar.. bial jadi camtu kemungkinan 50% kita panik dan blur dan lagi 50% kita akan cabut lari je ke arah yang dirasakan selamat.. mungkihkah anda tergolong dalam orang yang mampu berfikir secara teliti langkah yang patut diambil ketika berhadapan dengan perkara ini.. aku sendiri tak pasti apa aku akan buat tapi bila orang tanya.. aku cakap ' eih lari jela tapi time tu cabut plug laptop terus.. mahal tu nak tinggal laptop..' ceh sayang nyawa ke cam tu..?

so, pagi buat tadi aroun satu lebih upsi buat firedrill.. aku update status dulu ' memang hebatlah firedril time ni arghhhhh' hahah sempat gila kan.. then terus bergegas cari tudung bawa kunci, walet and hp pastu sempat lagi kunci bilik.. kalau dalam keadaan sebenar boleh rentung gamaknya .. eish eishhh.. hurm lebih kurang taklimat sejam juga.. hujan pulak masa tu.. sampai pukul dua lebih kami pun naik bilik.. memang ramailah kan lima blok Kolej Za'ba kena turun.,. setiap satu blok ada 3 ratus orang.. so kira sendiri lah berapa tadi.. malangnya, aku tak berapa nak dengar apa yang ahli bomba tu cakap.. semua yang turun berkain batik, baju tidur, seluar pendek.. yela dah memang time tidur.. nasib tak de yang tempek bedak sejuk.. palng smart ada bawa payung so masa hujan tu dia seorang je berpayung... memang jenis fikir panjang tu.. salute :)

aku tahu dari member.. usm punya firedrill kelmarin.. korang pulak macam mana.. ada pengalaman best? yang housemate aku cerita.. dulu masa dia kat poli.. orang tu baling gas macam bunyi meletup beberapa kali lepastu bunyi siren.. memang semua kelam kabut bangun lari tengah-tengah pagi buta tu.. ni memang cool.. macam real action.. kalau dibagitahu pulak fire drill ni nak dibuat mesti budak lemah longlai je nak gerak.. tak berhati-hati langsung kot.. erm apa- apa pun terima kasih ya pihak yang bertungkus-lumus usaha nak bagi kami penyedaran tentang hal ini.. aku salute korang... ok tu je... moga firedrill ni bermanfaat untuk kita semua xoxo tata +_*

4 comments:

dekykoko said...

Salam kenal, tampilan blognya keren,
Kunjungi balik ya :)

Mainur Hasnah said...

salam.. thanks :)

yasira rusydinah izni yahya said...

nice entry..kebetulan..sy bru siapkan project sal firedrill..sekurang2nya pelajar terdedah kpd pentingnya firedrill nie :)

chummy cliche said...

yeppp.. firedrill ni penting.. kita kena buka minda terima walaupun melecehkan kita kadang2.. nak tinggalkan kerja semata nak join...