kaki ponteng

assalamualaikum

istilah kaki ponteng sinonim dengan mereka yang suka ponteng sekolah melepak tak tentu hala.. sudah tentu jauh sekali title itu sepadan dengan aku.. sebab kalau nak dikira kronologi aku sekolah dulu.. memang sah tak patut dapat title tu.. lapan tahun lepas dari aku sekolah tadika ke sekolah rendah.. aku memang bukan kaki ponteng..

in fact aku pernah menangis taw tak dapat hadir ko-k.. suruh juga abah hantar.. tapi masuk darjah enam.. aku pindah ke sekolah lain.. mulalah ponteng.. entah kenapa malas gila.. tapi aku orang paling laju setel pafa.. hehe.. nak mudahkan aktiviti ponteng.. sebab utama aku ponteng ialah kerana aku selalu lambat ke sekolah.. gate sekolah tu pukul 7. 20 a.m dah tutup.. ada sekali dua aku panjat tembok masuk sekolah.. dan ingat lagi aku takut gila then ada mak cik indon ni pelawa aku lepak rumah dia.. nasib orang tu baik tak buat apa-apa siap bagi makan minum.. kira nakal juga aku.. ada aku telefon penjaga suruh ambil sebab guru tak bagi masuk kelas sebab dah lambat sangat.. padahal je..

kalau pasal sekolah agama pulak.. ermmm aku memang malas nak pergi.. kalau pergi je tidur dalam kelas.. entahlah ustaz tu macam tak bagi perhatian.. apa aku jawab ke tanya dia buat dont know.. macam dianaktiri sahaja.. so aku memang datang kelas tidur je.. gigih juga ke sekolah agama sebab kantin jual nasi lemak sedap sangat.. petang-petang layan air sirap dan makan karipap yang kecil-kecil tu... kat sekolah agama ni lah aku bertadika.. memang sevice makanan baik punya.. aku masih ingat feel rasa roti canai dan mihun goreng yang dilayan masa tadika dulu.. *lapar

bila masuk sekolah menengah pulak.. aku rajin datang sekolah.. usaha lah.. selalu datang sekolah cuma masuk je form four form five aku banyak sangat join aktiviti sekolah.. aku lebih banyak lepak di bilik PRS, bilik K.H join buat aktiviti kebersihan tak pun keceriaan di taman.. memang muka aku dengan kawan-kawan lah.. sampaikan aku skip exam addmath , agama lepak buat semua ni.. wah memang ustazah bengang lah.. maaf ye perangai saya macam tu.. mungkin kerana saya boikot ustazah pilih kasih asyik hentam saya kat kelas.. bila result SPM keluar tercengang juga ustazah kan kerna pandang rendah kat saya ..

ok aku sambung study form sixth pulak.. ye kat sekolah ni memang penyelia, guru-guru tahu bertapa BERTAULIAH SANGATLAH aku ni.. TERSANGAT AWAL DATANG, pelajar yang PALING KEMAS KONON.. memang SELALU SANGAT BUAT HW.. perghhh sarcasm... hurm entah lah aku memang begitu kejap turun naik personaliti.. sangat menjadi diri sendiri.. aku enjoy je form sixth dulu.. nak buat asignment buat.. aku suka bentang- bentang jadi memang siap asignment.. sebab tu kot nak jadi cikgu nak bebel lebih.. hahaa... tapi bab-bab nota, latihan paling cikgu tak harap dekat aku.. mungkin latihan segera aku buatlah.. kalau suruh buat kat rumah memang harapan.. ^_^

aku selalu kena tegur bersila atas kerusi.. kebiasaan aku tu.. malah ramai kawan yang buat begitu juga akhirnya.. aku jenis pakai kasut sukan ke sekolah dan kasut tu hanya tahan dua bulan je koyak.. mungkin sebab bila jalan banyak lari-lari anak kot.. then aku tak pakai stoking.. kaki kurang berpeluh dan tak kan berbau.. pelikkan.. okay topik ni jauh dari ponteng pulak.. then again aku memang ponteng selalu.. kadang-kadang setiap isnin atau selasa aku tak datang.. ada hari nak sakit lebih tak datang lah two days in a row.. bertanding dengan dayat siapa juara ponteng.. yeap mamat ni memang semua chalenge aku.. cikgu kata a pair lah benda-benda yang BAGUS BEGINI.. aku skip sekolah sebab sakit, kadang-kadang malas..kesannya jawatan aku sebagai monitor kelas harus di-surrender coz asyik tak datang je.. bukan contoh yang baikkan.. :)

walaupun aku ponteng tu duk rumah je.. tapi still jangan diikuti.. nanti menyesal sebab sekolah adalah tempat yang menyumbang pengalaman terbaik dalam hidup.. aku sangat merindui kawan-kawan kelas aku.. bersyukur aku dapat terus belajar dengan korang semua.. sekolah pun tak buang aku walaupun rekod tak hadir mahu sebulan lebih ..hihi :D

dan akhirnya aku berjaya juga ke menara gading.. hoorayyy... rezeki aku kot..alhamdulillah.. so now aku berjaya maintain rekod dari sem satu sampai sem dua so far masih tak ponteng lagi lah.. nak teruskan hadir ni.. cuba juga datang kelas walaupun tak sihat, dalam keadaan kusut masai akibat malas nak iron baju semua.. free make up, without any notes.. ye aku tak salin nota langsung dari dulu so jimat test pad yang beli 100 helai masih ada :) fokus tu penting kot :p

p/s : hurm agaknya adik aku berjangkit perangai aku ke? dorang semua liat giler pergi sekolah..apa nak jadi entah.. ish eishhhh *_+

No comments: