perempuan dan tangisan vs laki

Assalamualaikum

betul ke tabiat menangis ni hanya sinonim dengan kaum hawa? kalau menangis je memang kerja perempuan? laki tak menangis ke? eihhh sure ke ni? mana ada.. ada je laki yang menangis.. take note - aku tak maksud kan budak laki lima enam tahun menangis terjatuh atau berebut mainan.. aku juga tak aim laki yang menangis pasal kehilangan mak atau masa tazkirah kat kem.. ustaz suruh bayangkan ibu bapa penat kerja tapi kita kurang ajar bla bla bla tu ye... TAPI ini pasal lelaki ye KAUM ADAM yang menangis kerana perempuan..

siapa kenal laki yang pernah menangis pasal dia sila angkat tangan.. okay now boleh turun tangan.. percayalah bahawa korang sangat special sebab tu dia menangis kerana takut kehilang korang.. mungkin tangisan ni berlaku tatkala sesi pujuk rayu, keinsafan dan kerinduan melanda bagai badai.. cewaaahh.. so memang laki menangis gak .. amat tak adillah kata tabiat menangis ni berkaitan perempuan je .. cuma laki memang jarang menangis.. tahu lah ego dorang menggunung macam mana.. so, kalau laki tu pernah menangis pasal korang ternyata dia memang sayang gegila punyalah.. cuma takde jodoh je that's why hubungan tak kekal.. always think +ve..

tapi laki selalu buntu kan melihat kaum hawa tetiba je menangis.. tahu tak kenapa macam tu? selalunya tanpa perempuan tu nak atau sedar.. air mata bisa berlinangan sebab rindu gila kat orang yang disayanginya.. hati perempuan pun lembut.. so memang ngam sangatlah kalau hati cepat tersentuh dengan apa yang laki buat.. kalau korang buat sesuatu yang menggembirakan hatinya mesti dia akan menangis juga TAPI INGAT INI TANGISAN KEGEMBIRAAN..

jadi tangisan yang lahir dari mata perempuan bukan kerna sedih semata-mata.. tapi cara dia ekspresi emosinya.. ada je yang jenis tak reti ungkap dengan kata-kata tapi luah pakai air mata.. akibat terlampau sedih berpisahan dengan laki tu jadi linangan air mata membuktikan dia tak sanggup berjauhan dengan laki tu.. kalau korang ingat 'eihhh leceh der perempuan ni asyik nak menangis je.. mentang-mentanglah orang kata tangisan ni leh cairkan laki..ingat aku suka sangatlah tu' TEEETTTTTTTT korang salah.. sebab bukan dia suka-suka pun.. bukan nak raih simpati.. tapi dia tak dapat tahan sakit hati dia..ingat suka ke perempuan nak nangis macam tu je padahal tahu akibat nangis banyak sangat leh buta.. dah tu bila dah bengkak mata terpaksa coverline kat family tidur lambat sangat tu bengkak.. padahal sebab angkara korang yang tak reti hargai feeling girl tu.. nangis hanya tanda kecewa dan rendah diri pada diri sendiri kenapa korang tak terima dia.. itu sahaja.. jangan pikir negatif sangat ye derrr :)

kalaulah perempuan tu kata dia sakit hati tapi dia tak pun menangis .. KETAHUILAH KORANG SI JANTAN NI DAH BUAT HATI DIA TERLUKA BAGAI NAK MAMP. so, tiada lagi air mata yang mampu dititiskan.. lagi pun fikir-fikir tak layak pun bazir air mata untuk laki yang buat dia endah tak endah.. cuma mungkin pasal dia tu perempuan.. nak buat macam mana.. Allah anugerahkan rasa sayang kat laki tu kan jadi jangan condemn kalau dorang terhegeh-hegeh menyimpan rasa.. dan jangan pula sampai kehilangan dorang yang setia menyayangi korang seadanya baru nak sedar betapa bernilai perempuan ini di hati korang :D

so point aku.. jangan sesekali rasa perempuan yang titis air mata itu lemah.. actually , dorang lagi tabah dari orang lain.. cuma sebagai manusia yang normal perlukan sedikit masa release tension begitu.. *_+

2 comments:

pika pikah said...

sgt2 bagus yr viewpoint abt perempuan. gonna have my mr special read this! haha!

im blogwalking. senang2 visit la my blog. banyak sembang2 psl macam2. mostly psl mutiara hati utk prmpuan, n how I whine about my job as an English teacher lol. ;)

here is the link: http://pikapikah.blogspot.com/

Mainur Hasnah said...

just share my thought je.. thanks ye sudi bw :)