troll diri sendiri n korang - manusia ni pelik

Assalamualaikum..

aku lagi suka guna perkataan pelik instead of unik kat sini.. sebab manusia memang pelik.. semua jenis tak puas hati.. adakah itu tanda manusia tambah-tambah lagi macam aku jenis tak bersyukur? dah ada ini nak itu.. orang yang ada itu nak ini.. hahha apa benda lah aku cakap ni kan..

contoh yang paling nyata.. orang gemuk nak kurus.. orang kurus nak gemuk.. ada orang nak stay rumah banglo besar sebab selesa kononnya ada pulak nak rumah kecil supaya tak rasa sunyi.. get my point? semua benda serba tak kena...

lagi pelik bila apa je orang buat.. mesti nak tiru.. tak kira baik buruk.. ada je nak follow.. nak kata tak tetap pendirian dah terlebih degil .. kes kat sini ialah.. kita nak buat something.. orang tak pernah buat. kita rasa janggal dan sering keluarkan perkataan TAPI.. ayat lebih kurang gini.. 'aku nak pakai baju besar labuh labuh baru gerek TAPI orang mana pakai baju gitu katanya selekeh' atau 'TAPIKAN tak ramailah join kelab memasak... aku suka TAPI TAPI orang kata lagi best kelab menari leh exercise.. TAPI aku minat masak... TAPI ER TAPI' eh nak kena pelempang ? haha banyak sangat TAPI nye pun..ayat dah la gila klise..

ye apa pun aku macam tu lah dulu.. nak buat apa kena fikir orang akan kata apa.. tak fikir benda akan langgar syarak ke apa.. baik ke tak.. just fikir orang punya pandangan.. nak cebur dalam bidang yang bagus pun masih fikir apa orang cakap.. macam keputusan hidup aku dipengaruhi kata-kata mereka.. lagi payah kalau aku tinggal kat area yang kejiranannya suka bebenar bergosip.. kalau jenis ambil berat jaga tepi kain demi memastikan takde masalah sosial aku boleh adab lagi tapi ni stok stok nak kritik...

selalulah keluar ayat 'asal anak polan tu ambik kos tu.. bukan terjamin masa depan..' ke lebih kurang macam ni 'asyik nampak dia keluar je.. bila nya entah dia belajar.. budak sekarang memang macam tu..' TEETTTTTTT.. korang salah... sebab apa yang nampak pada dasarnya tak semestinya itu yang berlaku.. mungkin nampak dia keluar tapi pergi ke perpustakaan atau melawat saudara mara.. asal orang cantik sikit dah ditembak orang tu jenis sosial , tak dapat sambung study.. perghhhh cetek lah pemikiran korang kalau semua nak di cop ikut suka korang.... jadi itu yang benda ketiga pelik..

benda keempat ialah... sekarang ni.. lagi sejam ada kelas.. tak reti reti nak siap ke.. hahaha.. tu lah suka lengah masa.. bazir masa.. cuba contohi negara Jepun yang amat menghargai masa... yang kelima pelik.. dah kena kritik pun takde kesedaran .. apa orang kata tak ambik subjek sivik kat sekolah eh dulu.. hahaha.. ke sebab hati manusia jenis kental.. mana nak makan kritikan ni semua.. cuma kunyah dan muntah balik... tak de inisiatif langsung nak simpan mana patut.. sekali sekala walaupun point kita tak sama dengan orang lain tak semestinya kita betul dia salah.. kot kot kita salah setting ke apa :)

hati curang lagi

Assalamualaikum..

mungkin ini entri terakhir aku bab bab ngek ni.. malas menjambukan diri cerita pasal ni.. haha.. hari ni entah kenapa aku jadi malas gila.. tak nak keluar rumah.. patutnya ada kelas.. tapi aku skip dua kelas dah.. tapi kelas petang dan malam aku akan pergi.. gamaknya aku cuma nak ambil tenaga kot sebab aku tahu keluar rumah je tengahari sikit malam baru balik..

bagus tak aku bajet nak lepak library study.. sementara tunggu kelas malam.. sengal juga kan.. aku dah siap iron baju tapi sudahnya tak jadi pergi kelas pagi tadi.. aku tak rasa nak tengok korea atau main game.. lapar gak tapi tak rasa nak makan.. ngantuk ke? entah tak pat tidur pulak.. kali ni hati ke otak aku yang curang? boikot tak nak buat rutin yang sepatutnya..

adakah pasal semalam? entah tak tahu lah.. rasa tak.. sebab aku chill bab bab ni.. yolah.. tapi boleh pulak aku fikir akan jadi macam cerita playful kiss hahaha ngek gila... aku kena segera stabilkan mood , emosi dan satukan balik jasad dan roh.. eh? boleh pulak camtu? pelik betul diri aku ni........... dah lah takde mood pun nak menulis.. cuma nak lepas batuk kat sini.. kunyah dah.. nak telan tak boleh... jadi aku ludah balik :)

p/s : kias banyak sangatlah pulak

fuhh lega

Assalamualaikum..

k now aku leh taik nafas lega.. la mudah gak.. tapi pasni tak tau camne.. hati memang sengal.. kata tunggu tiga hari... tup tup dha terconfess tadi.. malas nak tunggu lama lama.. apa ada hal.. sebab aku dah kata kan before.. aku cuma nak lepas beban.. tak de niat nak kapel.. sebab aku malas.... dan aku sayang time yang ada now.. hahahha...

kawan kata aku sungguh la ngek.. sebab aku pandang remeh benda camni.. tapi dah tu aku... so senang citer.. citer dah habis.. dah bagitahu.. n kata nya masih kawan... perghh sebab tu aku respek mamat ni.. sebab dia hati batu... mungkin aku jadi tambah kagum ada orang boleh camni ye... dengan itu, bila orang dah tunjuk satu contoh.. biasa aku akan try aplikasi pada diri sendiri dan adapt situasi baharu tu...

sudahnya.. confirm confirm hati aku lagi batu pasni... kita tengok ye mampu ke aku menonong je buat tak tahu... hope aku jadi tak kisah.. n suka aku kat dia akan hilang macam tu je slow slow... walaupun sendiri tahu susah.. but all about mindset kan.. kan kan.... please hati obey me only for this time..... 

k chow dulu.. sok kelas direct dari lapan pagi sampai empat petang then ada lagi kelas malam...... start pagi sok aku akan busy buat asignment takde masa untuk semua feeling feeling ni... last but not least... happy  nya.. hahahhaha.. ngek kan orang patut sedih ke tak senang duduk.. tapi aku rasa.. confirm nyenyak malam ni... dan khamis nanti dapat aku luang masa dengar balik lagu-lagu punk yang gila lama aku tak dengar.. sumpah aku rindu lagu lagu tu more than anything.... except family aku  atas lagi lah :)

dup dap dup dap

Assalamualaikum..

kenapa hati aku degil tak nak dengar cakap aku... dalam kesuntukan masa nak kena buat asignment.. masih lagi fikir hal lain.. tak ke otak aku patut belajar kawal dan set kan.. ketepi semua tu.. ingat dateline asignment nak dekat dah...

please hati.... tak ke mana nya feeling kau tu... baik kau curah ke asignment.. kompem kompem lecterur sayang lebih.. terharu je kau buat gila baik macam kipas susah mati... TAPI siapa lah aku nak tipu diri kan kan kan.. aku tanya kat member.. cam ne ye kalau dah suka orang.. aku kagum dia leh kental.. lagi buat aku tak berani je..

seriously... aku takut lah.. walaupun kitorang bukan member kamceng.. tapi still member.. and aku lagi sayang friendship yang ada.. takut kalau aku nak lepaskan beban confess.. then dia jadi segan ke apa.. lagi satu celah mana pula datang berani aku kan.. lawan tokey nampak... sebagai gurl yang lemah lembut- baik-berjiwa rakyat- skema pulak tu.. tak kan aku nak cakap pulak hal hal camni...

hati dup dap dup dap je.. rasa nak confess je malam ni... kan best kalau semua tu semudah abc je.. tapi memang tak mungkinlah kan... hati sabar ye.. apa kata kau fokus buat asignment.. pastu dah setel semua baru kau pikir langkah seterusnya... okay tak hati? boleh boleh lah kan ye.. tahan dalam tiga hari je lagi... :)

life memang unfair

assalamualaikum
ada beberapa perkara dalam hidup yang bagi kita sungguh tak patut.. tapi tetap ada.. tak kan luput dek zaman bak kata orang tua zaman dulu... korang selalu dalam situasai mana?
  1. minat gegilar hardcore tapi takat jamming sesaja bolehlah nak bawa karaoke memang ke laut
  2. bayar tandas mahal tapi haram wangi nya mana bersih lagi lah zero
  3. tiket wayang boleh murah kalau pakai student card tapi lepas pukul 6 tak valid pun
  4. bayar mahal2 nak tengok siaran tapi time hujan je takde
  5. bila team bola faveret kalah habis kena booo
  6. beli aiskrim tengah jalan orang langgar aiskrim entah ke mana terus kempunan balik
  7. berukband download apa je dah keluar warning exceed limit
  8. kawan hadiah baju branded tak dan sehari dua dah koyak
  9. nak hantar asignment save dalam pendrive pastu virus singgah pulak hilang semua
  10. kawan ajak lepak air pulak takde .. kebetulan minyak wangi habis badan tak yah citer bau apa
  11. nak update status kat Fb tak lepas lepas.. si polan laju je share video macam macam
  12. beru lepas putus kapel tahu pulak dia ada pengganti
  13. nak cepat tapi bas pula takde.. lrt berderet orang beratur beli tiket.. awek/bf dah calling calling
  14. jalan depan orang yang kita suka kaki buat hal tersadung tersungkur paling parah masuk longkang
  15. baru kenal tapi dah di cop perampas lah, sombong tak pun gedik miang segalanya kontra
life yang tak adil ni membuatkan hidup nafas semput je... tapi adakah itu bermakna kita perlu give up? memang tak lah kan.... please say nooooo to all -ve thingking .. apakah dunia kiamat sebab life ni tak afdil? takde pulak... masih jalan je manusia selamba adab menghakimi insan lain tanpa rasa bersalah meskipun mereka tahu balasan menanti... ye hidup memang tak adil.. apa kita boleh buat just kunyah telan dan hadam...

walaupun banyak perkara malang berlaku.. orang lain lebih.. asyik kita je kat bawah... heran juga tak berpusing ke roda.. jangan merungut... nanti lagi kecewa.. sudahnya semua tak jalan.. meratapi dan kemudian bangun itu adalah yang terbaik.. ingat kunyah, telan, dan hadam... then hidup akan kental :)

p/s : nak ludah pun boleh.. ambik mana yang sihat je .. hahaha

tips ubat hati sedih

Assalamualaikum

harap maklum aku bukan bagus sangat nak share tips.. just nak share sepam dua mana yang aku praktik dan berjaya.. hahahah takut le tuwww orang bahan jadi cepat-cepat keluar statement ala ala butthurt sikit..
okay sambung kang melencong tak leh u turn pulak... *ke tepi mengeliat dan sambung tai dip

manusia memang banyak feel selalu contra sedih dengan happy jap jap silih ganti.. tapi cam mana nak maintain happy? tu lu orang tahu sendiri.. cam mana pula tak nak kasih sedih.. tu gua leh share sikit... kalau asyik sedih, muka kerut seribu.. jangka hayat boleh kurang bak kata sains.. bak kata agama pula? aku tak tahu sangat..

antara cara yang boleh dipraktik masa sedih tak nak hati lara kang nangis sedu sedan
  • ambil wudu' sure hati tenang.. boleh solat, baca quran dan berdoa bagi yg beragama Islam
  • lari dua tiga kali padang ke area taman.. kita akan fokus pada larian je.. lagi lagi bila exhausted tak pikir apa dah rasa cergas pulak lepas tu
  • makan aiskrim, coklat ke hentam jelah makanan pe pun.. sure fine slow slow tapi jaga jaga obes nanti
  • menjerit... lebih afdhal panjat gunung jerit puas-puas.. syok gak dengar gema jeritan kita
  • menulis kat blog.. share apa patut.. sumpah seranah ke.. tukar entiti hitam dalam bentuk penulisan yang tak kemana.. nanti orang lain akan komen dan pujuk korang ke bagi sokongan.. so kita rasa diri dihargai dan kurang tekanan tu nanti..
  • ubah style.. biasa aku buat hair cut baru... rasa keyakinan level tu lain..
  • buang pe tak patut... barang yang lama usah di kenang.. buang space laptop je simpan gambar yang menyakitkan...
  • main air.. selalu mandi hujan.. kalau nak nangis masa tu pun orang tak tahu.. jerit pun orang tak dengar.. selalu time-time aku sedih habis baju aku basuh, pinggan mangkuk licin aku sental
  • manjakan diri.. pernah tak korang sayang diri lebih dari orang lain? apa buktinya? ada buat rawatan kuku ke apa..? aku akan buat treatment tanpa bayar.. time ni lah nak mandi lama lama.. lengkap pakej buat rawatan sendiri..hahhaha jimat jimat hati pun senang
  • luahkan pada kawan kalau tak de medium nak menulis.. apa guna ada kawan.. tak kan time lu senang je baru dorang nak lepak sama.. guna kawan seadanya.. baru dorang rasa bangga dapat berbakti
  • lepak jenjalan sorang mahupun ramai.. buat window shopping pun sedap tau
  • cari hobi baru.. macam buat kraf tangan.. leh juga hadiah pada family.. sejuk hati dorang
  • lepak karaoke memang dun tak pun g fun fair bazir sepuluh hengget main game kalau tak nak habis masa tengok tv sensorang

dah lah itu je cara aku buat pun.. aku musykil lah ini benda yang boleh dibuat lepas putus ke nak hilang sedih eh.. hahahah hentam jela.. boleh apa kalau lu sedih ngan member yang jenis tikam belakang lu share kat blog.. sambil menyelam minum air.. lu dapat cara-cara untuk menangani sampah  tu dari member-member blog dan melepaskan gundah gelana tu sederap dalam satu entri mantap penuh kekesalan kan kan kan...

apa yang penting.. kita kena cari cara untuk meng-happy kan diri.. nak juga bahasa rojak bajet kelas le tuwwww hahahaha.. akhir kata dari aku, kalau kita sendiri tak nak kasi diri happy.. orang lain buat apa pun tak guna.. pokok pangkal pada diri.. hati yang gembira, hati yang kental.. :)

ikut kata hati boleh mati

Assalamualaikum..

siapa kat sini instinct kuat? kalau dia rasa camtu mostly jadi camtu? sorilah entri aku beberapa hari ni stok nak citer pasal perasaan je ( bajet macam orang baca)... aku rasa mesti korang pernah alami feeling macam aku rasa ni.. hati aku memang degup gila kuat.. hati kata baik confess je aku suka dia.. TAPI.. tak sanggup tanggung risiko yang aku tak leh usha dia lagi then dia senyum balik...

penat betul rasa macam ni.. nasib aku susah suka orang.. so tak berapa nak merasa sangat benda camni.. cuma kalau aku dah suka tu benda ni mesti melekat lama.. sangat lama.. contohnya.. orang aku suka boleh tahan bertahun lama sampai aku tak sedar feeling tu hilang sendiri ditelan dek zaman...

aku bukan nak couple.. just aku nak confess.. orang kata hilangkan beban.. serius tak leh fokus .. selalu aku main game concentrate je.. but now.. boleh terus kalah pulak.. kalau member aku sebut pasal dia..
man... u r so dead coz u make my heart pumping so fast then suddenly slow...

perlu ke aku ikut kata hati yang orang kata boleh bawa mati.. nak lunaskan hajat atau biarkan je.. cam mana nak buat slumber adab ye nanti kalau jumpa dia.. benda paling aku tunggu masa malam.. ialah tengok dia on9.. hahahhaha.. rasa semacam lak kalau tak borak.. padahal bukan kenal pun... perghhhh angau ni memang buat telur rebus jadi telur goreng... masak masak...

kan best kalau kau faham je aku suka kau tanpa aku perlu kata apa apa.. tapi ke dalam diam kau mengerti dan ketawakan insan seperti aku bisa suka kau.. aku sedar aku tak layak.. k touching ... sambung main game and layan lagu ni... best suara budak kecik ni... papai S yang memang ngek...


:')   <3 <3 <3

boy vs girl

Assalamualaikum..

aku perhatilah kan.. laki dengan perempuan ni ada benda yang memang ketara gila beza nya...
bukan takat fizikal je.. but benda lain pun.. ni normally memang berlaku.. cuma kes terpencil je terkecuali..

laki bila suka someone dia just simpan sendiri.. tapi perempuan pula mesti kawan-kawan dia akan tahu.. bukan perempuan ni kecoh cuma dia suka share.. yang laki ni macam ego kan..

laki tak kan berebut girl.. macam kalau kawan dia ke ke sedara dia suka kat girl yang sama..dia mengalah je.. but girl kalau boleh dia usaha nak takle laki tu..tengok siapa nak.. hasilnya gaduh sesama sendiri sebab jantan.. heishhhhhh macam-macam..

perempuan kalau dah suka seseorang dalam hati dia takkan hilang sampai laki tu buat palat.. tapi laki tak de hal pun dia akan cari orang lain gak.. alasan tak serasi lah bosan lah.. but girl dia takkan mudah cari salah laki.. overall macamni lah...

perempuan punya rasa unsecure tu tinggi bila makin sayang laki.. tapi boy akan konfiden je.. that's why boy macam kisah tak kisah je kalau apa pun sebab dia tahu girl akan tetap cari dia macam mana pun.. girl bukan tak percaya boy tapi dia tak nak tanggung risiko..

perempuan sentiasa rasa tak kena pada diri.. part ni aku salute laki.. kebanyakan dorang high confident.. tapi jadi masalah bila dah giler serabai pun masih bajet good good je.. yang girl akan usaha macam-macam nak kasi ni okay tu puas hati..
perempuan benda simple pun boleh nangis tapi tetap tabah.. cuma cara dia menangis.. while lelaki susah nak nangis tapi sekali dugaan hebat melanda terus terjatuh.. serius aku tak tipu.. ada je yang kena begini.. sebab tu makin ramai yang bunuh diri kalau ada je masalah.. bahaya kan...contoh paling hebat perempuan yang bertarung nyawa gah je walaupun anak yang dikandung lama memang haprak kurang ajar still maknya maintain tabah hadapi..

p/s : ni pendapat je..jangan ada butthurt pulak..

kudos kat orang yg rajin edit video marah anwarhadi ni

Assalamualaikum..

kudos tu apa? pujian eh.. tu la orang nak pakai.. kau pun nak pakai.. ambik ayat thumbs up jela kan senang..okay back to topik.. tadi aku usha blog awek cun ni... dia post video dari entah siapa... pasal ada mamat ni duk maki marah apsal si anwar hadi boleh femes gila.. aku tergelak je layan.. memang smart.. bukan aku sokong dia marah Anwar Hadi cuma memang best dia edit.. ngam2 je susunan ayat dia bagi... para blogger jangan jadi cam ni okay? btw apa pendapat korang pasal video ni?

hati kena terus kental

Assalamualaikum..

perlu ke aku bina benteng lagi utuh supaya hati aku tak khianat pada aku? aku bukan tak sudi nak suka orang.. cuma aku faham nanti hidup aku akan terganggu.. bukanlah suka orang macam kau ni disaster.. cuma aku tak suka feeling yang mengharap ni.. bukannya aku plan nak kapel pun now.. but then once again.. arghhhhh susah.. :(

ada satu lagu ni.. memang kena ngan feeling aku now.. so setiap malam.. kalau kot kot tetiba angau kau.. mesti aku dengar.. lagu ni memang epic giler.. mungkin tak ramai tahu lagu ni now.. 
tapi lirik dia memang kena sesangat.. salah satu ayat dalam lirik tu.. 'i think of u every night and day.. u took my heart then my pride away..'

serius now... entah jap jap aku akan pesan kat hati.. dah kena lupakan feeling yang ada ni.. sebab kau bukan tengok aku pun.. and pasal suka kat kau.. aku buang ego.. hahaha.. rilek je aku tegur kau dulu.. tapi kau bukan kisah.. sedih aku.. huhu.. tapi tak pe.. hati kena kental... tak leh pikir lebih lebih.. dah memang lumrah suka orang mesti berharap walaupun apa jadi.. hati kena kental .. buang semua feeling ni slow slow.. lagi enam sem mengadap muka kau.. tu pun kalau kelas sama.. 
tapi kan.. cam mana nak betul kental.. kalau kau depan aku pun.. aku leh rindu.. nak usha muka kau.. dapat tengok kau senyum memang berbaloi.. hahaha... member rapat aku pun paham asal aku leh senyum non stop.. mesti sebab kau ni.. tengok kan bahaya.. tak leh.. tak leh.. hati jangan terus berharap ye.. sebab otak sedar kau takkan kisah pun kat aku.. :)
sayang kau mr. S +_*

p/s : lagu playlist duk replay 'i hate myself for loving u'

gila nak maki je..hahaha

Assalamualaikum..

beberapa hari lepas aku ada post benda camtaek giler bagi aku.. and today another one bullshit gile....
perghhh aku anti giler orang yang suka cantas orang.. kau pernah kena tak situasi macamni.. contoh lah kan.. kau usaha gila babes.. siang malam tak tidur.. siapkan satu project ni.. tetiba datang sorang budak mengaku tu hasil kerja dia..

another one is kau beratur punya lama nak masuk toilet.. dah sakit perut beberapa hari tak lepas nak buang.. tetiba ada orang entah dari mana terus potong line masuk toilet... membara hati.. dari nak berak terus tak jadi... hahhaha macam tu lah aku rasa now...

agak bengang juga tanpa muka rasa bersalah orang tu buat hal.. dah lah tak de kata apa.. boleh act innocent then kalau kau hebat giler.. aku terima.. ni takat kau pun kong kali kong tak betul memang aku panas...pasal orang macam kau yang suka aniaya orang.. orang macam aku terpaksa duduk sorang-sorang pujuk hati supaya tak maki kau.. aku tak nak act childish gila sound kau.. but aku post kat blog supaya orang lain leh learn 1 lesson here that never be too nice to other or not u the one yang kena step out..

pernah dengar orang kata tak berkat bila kita ambil hak orang? ye aku setuju sebab benda tu takkan ke mana selagi orang tu tak restu... once kau buat orang sakit hati.. even orang tu maafkan pun.. ada balasan menanti kau.. bukan sumpah but thing like this does happen all the time..

so be aware of this kind of thing and think wisely before hurt other :)

universal

Assalamualaikum..

seperti entri sebelum ni.. dah ku mention.. aku ni jenis universal punya orang.. mana2 pun layan.. bukan bermakna aku atas pagar.. ke tamak semua nak..tapi tu lah pendirian aku.. untuk terima seadanya apa jenis pun.. universal selalu berlaku dalam pemilihan lagu..

aku rasa tak semua genre rock tu best.. ada yang kong kali kong je.. macam tu gak punk ke jiwang karat meleh je.. so semuanya aku pukul rata dengan minat semua genre.. BUT aku akan tapis mana boleh telinga aku layan.. and mulut aku mampu merapu sama..aku tak suka nak judge eih orang layan rap ni selekeh lah apa ke.. sebab setiap genre ada style masing-masing.. kalau semua dah sama.. celah mana nak feel beza tu ye idak... setiap genre ada seninya sendiri..

universal dalam pemilihan makanan.. kemampuan untuk makan adalah nikmat hidup.. jadi buat apa memilih makanan? janji halal sudahlah.. kalau jenis makanan cina boleh makan.. bedal je.. gua cakap lu terbaik wehhh certain makanan cina ni.. makanan korea and jepun perghhhhhhhhhhh sedap.. cuma satu je.. mahal la kalau kat negara kita ni nak beli... aku akan tepis mindset makanan tu busuk la, pahit ke apa.. dah ada mulut.. makan jela.. janji kenyang kan... nak memilih sangat bukan boleh.. 

universal dalam style.. haha ada pulak ye orang macam aku ni berstyle? hahaha.. jap nak tergelak sebentar fikir.. okay mungkin maksud aku cara dressup.. aku akan pakai ikut mood.. tak pernah rancang esok nak pakai ni lah tu ke.. sejam sebelum nak keluar.. aku akan bangun siap.. selalunya masa nak pergi kuliah ke jenjalan lah.. time tu baru ada feel nak bersiap.. apa jadah plan awal-awal.. kalau bersiap masa nak keluar baru eksaited mesti terjua habis nak cepat siap.. takde lengah-lengah masa.. in time confirm kau akan gerak dan sampai ke destinasi.. so, aku memang akan pakai apa baju pun tak kiralah baju kurung ke.. jenis nak ke pejabat atau konon ke taman bunga.. tapi takde lah pakai aksesori kalah mak datin atau jenis tak cukup kain.. try not to be like that :)

next universal would be choice of place.. aku tak kisah ceruk mana di hantar.. janji ada makanan.. kalau member ajak hang.. lantak lah mana pun.. janji lagi murah lagi bagus.. 

actually aku jenis tak memilih.. sebab penat jadi orang yang memilih.. kena ada guideline tersendiri dalam hidup.. nak tu tak leh.. nak ni lagi tak lepas.. sangat loser pulak kalau kita sendiri kongkong diri sendiri..
orang tak pernah kisah kita nak macam mana.. so buat apa ikut orang kan.. takde pulak dorang hak nak maki kalau kita tak sekepala dengan dorang.. kalau dorang buat macam tu.. something wrong somewhere i gues.. k lah bubye.. :)

p/s : aku tak tahu korang paham tak apa aku merapu..buat2 paham jela

punk rock never die

Assalamualaikum..

rock rock pun salam mesti ada.. baru fulamak.. haha.. biar dalam hati ada taman pun gua cekal beb... hari ni nak kongsi band yang memang aku minat giler.. dari zaman remaja lagi sampai tak berapa nak remaja dah ni.. hahah.. bila dengar balik lagu dorang memang epik giler...


siapa kat sini minat GREEN DAY? angkat tangan macam Usop.. band ni memang best.. aku suka semua lagu-lagu dia.. terutama lagu when september ends 21 guns.. boulevard of broken dreams.. memang layan.. dari ngantuk terus jaga je.. mana tak nye sing along sekali padahal suara memang ke longkang.. 


apa yang best nya dorang bersahaja masa perform.. dengan mimik muka yang sangat sengal.. lagu dorang bukan takat melalak bazir air liur tapi ada meaning dalam tu... band ni tersangat lama.. tak perlu aku cerita sejarah band ni kat sini kan.. yang penting lead singer dia super duper sweet bhaiii.. hahahah cair pulak..... btw kalau nak juga tahu sejarah band ni.. klik kat sini.. aku masukkan video yang aku suka.. selamat melayan ye.. :)



 
kan dah kata Billie ni sweet.. tapi yang lain pun comel gak.. yang penting bakat ada.. harap muka je.. haprak lebih... so salute for band ni... i loikeeee kome sesangat.... :)

majulah sukan untuk negara? haha

assalamualaikum...

apa pentingnya sukan untuk negara kita? dapat emas je boleh kasi pangkat dato? macam tu? then negara jadi femes sebab asyik menang je? boleh jadi industri perlancongan dari aspek sukan sebab main golf kat negara kita lagi murah dari negara yang takde padang tu? then duit pun belambak abis kat pembangunan lagi?

aku tak rasa sukan boleh majukan negara.. sebab apa guna fasiliti kelas pertama tapi minda masih di takuk lama? untuk apa semua canggih tu hebat ni tapi orang luar yang punya.. brand memang cantik... brand sendiri tapi isi dalam ? import luar... pakai coach luar... pemain import lah apa lah... bukan aku berfikiran negatif.. cuma aku tak setuju dengan slogan ni..

 kalau bersukan untuk dapatkan kesihatan yang baik aku terima... kalau kita sihat.. memang of coz negara ni terkeluar dari senarai banyak betul rakyatnya yang obes.. nama baik kat situ.. cara hidup pemakanan kita orang takkan lagi pandang kecik besar je.. negar luar kata kita heaven sebab makanan macam macam tapi datang dengan pakej rakyatnya banyak penyakit... pasal apa..? malas nak bersukan..

kalau rajin sukan.. of coz kita jadi cergas.. sihat dah extra faedah.. penyakit malas pun dapat dibendung.. orang yang bersukan ni disiplin mesti tinggi.. jadi mutu negara pun meningkat,... dah orang duk pentingkan kesihatan.. dapat release tension takde murung murung metsi produktiviti naik.. kemajuan ditingkatkan...

jadi yang penting kat sini.. tingkatkan kesihatan demi negara kot lagi sesuai..hahahhaha.. kalau nak pakai slogan asal.. kenalah rakyat kita ni rajin bersukan.. bukan takat nak pikir pulun emas.. seminggu dua bangga pastu dah takde apa.. :)

korang camne? ni pendapat je... :D

tersangat happy

Assalamualaikum..

first of all syukur ke hadrat Illahi aku masih diberi kesempatan bernafas.. hari ni happy sangat walaupun tak cukup tidur dengan cuak lagi tadi... tapi dalam apa jua keadaan kena happy.. ye orang sekeliling aku.. yang aku sayang dilanda masalah so aku tak nak pula tambah beban dorang..

perkara yang nikmat betul hari ni..
  • dapat juga makan durian.. memang betul menikmatilah tadi..
  • tak payah present so boleh perbaiki asignment lagi..
  • kerana fear kena present tadi ada juga main game so rilek sikit..hahaha then ada prepare sikit2 okay lah tu
  • suka sangat sebab dapat tengok S senyum.. heheheh.. gedik gedik...
  • kawan-kawan baik tong-tong makanan and print..
  • alhamdulillah orang sekeliling sihat and happy je.. but mak kawan aku meninggal dunia semalam.. sedekahkan al-fatihah buat arwah ye...
  • penting juga emosi, feel , fizikal aku tahap bagus so boleh majukan diri.. :)

okay lah tak de apa pun.. cuma happy sebab macam semuanya baik-baik je.. sedar tak sedar asignment dah hampir setel semua.. kecuali nak bentang je.. jadi macam boleh rilek nak study je.. study ke? hahaha.. kena study harapan bawa family ni ... malam ni ada match bola tampar.. harap baik-baik juga.. amin.

epilog S

Assalamualaikum..

hari ini selain dari cerpen kasih terhalang ke entah lebih dikira as novel kot sebab ada sambungan pulak tu.. aku akan start cerita secara langsung pasal mamat S.. saja je bosan-bosan lari dari asignment jap then duk angau ..hahhahaa.. bolehlah aku mulakan cerita ye.. epilog S ini berkisar tentang komen overall apa yang terjadi pada S melalui mata kaca G...

S bukan nama sebenar merupakan budak yang entah dari mana muncul tetiba bikin G juga bukan nama sebenar geram giler... nama S diberi sebab kawan-kawan kata dia sepet tapi bagi G huruf S tu stand for sweet.. hahahahha triple sweet kot.. biasalah orang angau mesti puji lebih.. tapi nasib bukan G je rasa macam tu.. kawan-kawan dia pun setuju...

nama G diambil sempena keGEDIKan minah ni terhadap feeling dia sendiri... G yang susah suka orang jadi dia pun confuse betul ke dia dah tertangkap cintan.. walaupun dia pernah couple tapi dah lama dia men-single-kan diri so dia tak tahu feeling dia sekarang ni tahap suka atau minat ke kagum ke apa kejadahnya.. 

mamat S ni bukan dia kenal lama pun.. mungkin boleh kira hampir setahun masuk di institusi pengajian yang sama tapi tak pernah tegur face to face.. nak kata G  pernah tak terfikir dia akan suka atau pernah tak sesekali fikiran tentang S bermain di benak mindanya atau tak.. confirm confirm lah tak kan...

apasal ye G geram ngan S? mungkin sebab G rasa S ni sombong sesangat dengan dia.. bukanlah G nak bajet top semua orang mesti tegur tapi G rasa terang-terang S macam tak perasan pun G ni wujud.. wohooo sedih G.. pengalaman first dia suka orang yang dia tak pernah kenal betul-betul tapi mudah je hati dia terpikat kat S.. and ni first time G suka orang dulu.. and terfikir nak ambik first move supaya dorang leh jadi takat member pun dah puas hati... so agak-agak apa patut G buat ye?

p/s : gedik gila kan si G ni :) jangan menyampah kesian G taw... hahahaha
p/s/s : epilog mean kata-kata penutup pada akhir persembahan lisan atau drama. Biasanya mengandungi komen atau kesimpulan tentang karya berkenaan.

akak yang sungguh baik

Assalamualaikum...

warning awal awal.. ni entri puji diri... fyi, aku ni akak yang sangat baik.. perlulah aku stated clearly kat sini.. kang adik-adik aku lupa jasa aku.. bolehlah dorang belek-belek blog ni dan tanam dalam otak yang aku ni akak yang sangat baik..... belek? argh bantai...

okay aku anak second dan bawah aku ada lagi lima ekor orang.. sorang je adik perempuan yang lain boy... korang tahulah nak jaga anak perempuan umpama jaga 10 ekor lembu.. so aku dapat juga sipi-sipi tanggungjawab dari parent.. makanya, aku kena jaga 3 ekor lembu bersamaan 30% hidup adik aku di bawah pemerhatian.. tak nak lebih-lebih dia boleh berdikari... see im such a good sister who want her younger sister leran how to survive in life.. :)

sekali lagi sebagai akak yang baik, aku risau apa lah yang dia buat.. bukan aku nak kongkong cuma aku tak nak dia sosial lebih.. dia mentah lagi.. dunia ni terlampau bahaya untuk dia.. aku harap sebelum masanya dia hanya memerhati dari tepi belajar mana patut and survive.. boleh juga berdikari camni kan.. aku harap adik perempuan aku analitikal dalam buat sesuatu keputusan dan tak bertindak ikut emosi.. jadi apa yang aku buat hanyalah jadi orang yang boleh kongsi masalah dia, jadi member and penuhi permintaan budak perempuan baya dia nak macam baju ke kasut kalau aku mampu.. kalau tak dia pakai je aku punya.. sharing is caring maa :D

demi adik-adik lelaki aku pula, aku akan tunjukkan yang aku ni kuat and tabah.. aku boleh jaga diri.. so dorang tahu yang dorang patut lagi kuat dari aku and tak perlu risau aku.. masa depan dorang sangat penting.. beza umur adik lepas aku pun 3tahun hingga 15 tahun so sangat jauh.. or maksud sebenar aku jurang tu besar.. tapi sebagai akak yang baik, aku sentiasa berdedikasi upayakan diri untuk mengurangkannya.. boleh jadi macam-macam.. jadi akak yang berperangai budak leh layan game sekali.. dll...

k lah akak yang baik nak kena study.. ada kuliah ni.. papai adik-adik yang nakal :)

Kasih terhalang 4

tuk tuk tuk * ketukan pintu kayu harga tiga ratus
'Munah ouh Munah... Munah bangun lah... bukak pintu ni... ' Jenab menjerit-jerit dari pintu belakang..

---------------------- situasi di bilik Munah

'eihhhhhhh geramnya tadi Jamal tu sekarang Jenab lak.. sorang ngek.. sorang lagi ngok.... tak reti bahasa ke orang mau tidur...' fyi, Munah suka membebel... ' yela jap jap aku nak bukak lah ni.. jangan ketuk lagi mahal pintu aku tu....' Munah berjalan ke pintu dapur lalu buka kan pintu...

hu huuuu hu huuuu* Jenab menarik nafas beberapa kali
'kau ni macam pencuri apa... masuk ikut pintu belakang.. dah tu what the hal kau kacau aku time ni' soal Munah kat Jenab sambil menjebikkan matanya...
'eih kau ni sengal sangat apsal hah.. kecoh kla kau ni.. sekarang pukul berapa weh... bukak sikit mata... dah petang dah ni.. kau tidur mati apa.. tak cukup lagi dari malam tadi membuta?' Jenab mula self-defense panas juga Munah hamun tak tentu pasal....

setelah Munah membuka matanya seluas 65% kelopak mata.. retina dibesar sebesar biji mata kucing..mengeliat beberapa kali.. baru Munah sedar dia dah tidur seharian... dasar anak dara terbaikkk bangun punyalah awal kan.... 'yela yela mana aku tahu aku boleh bantai tidur punya lamai gini.. yang kau tetiba datang sini apasal Jenab oi?' Jenab terus explain kedatangannya. 'semalam aku dah calling pawang tu.. dia cakap seelok-eloknya malam ni kita jumpa dia.. dia nak bertapa kat Gunung Jerai katanya.. bank dah kosong lately mana ada pelanggan jumpa dia.... so dia nak mintak num ekor lah tu aku rasa...'

Jenab tanya lagi pada Munah ' apa kata kita minta dia nombor sepam dua... mesti ong.. dapat juga duit.... ' kata-kata jenab takkan mampu buatkan idea memiliki Jamal tu luput difikiran Munah..' aku tak nak.. kalau dapat Jamal mesti pulangan lipatganda... takat numbur yang untung tak sampai seminggu boleh habis kat genting baik aku adjust Jamal.. dha tentu tiga keturunan pun tak kebulur...'

jelas Munah lagi ' aku ni jenis kuat judi juga.. dah tu boros jadi susahlah kalau duit tak banyak..'
Jenab hanya mengangguk tanda mengerti
'dah lah Jenab aku ada hal.. malam nanti aku jumpa kau balik.. kat depan kedai Pak Seman tu.'
Munah pun muka kecewa sebab ingat dapat juga merasa free makan tengahari kat rumah Munah tapi takde.. dia pun blah..

-------------------------------- 4 Jam kemudian..

teng te ret te teng te ret te *bunyi mesej hp Munah

tertera di skrin hp Munah 'woi aku ada hal pulak.. aku mesej direction rumah pawang tu jap lagi.. kau pergilah..btw jangan lupa keluar duit dulu.. biasa pengeras pawang tu dalam seribu dua..' Munah panas je Jenab jenis tak tepati janji... tapi Munah terpaksa juga gerak sendiri.. nak tunggu Jenab entah bila dia boleh mandrem Jamal..

setibanya di rumah yang usang itu, mata Munah meliar lihat sekeliling rumah... kelihatan perempuan tua yang memakai purdah jalan terbongkok-bongkok menuju arahnya.. perempuan tua tu menegurnya..'kau Munah ye.. Jenab ada cerita.. suami mak cik masuk hutan jadi malam ni mak cik yang akan take over' Munah cuma diam kerana rasa aneh macam pernah dilihat perempuan tua tersebut..

Munah masuk setelah dipelawa isteri pawang itu... 'duduk dulu.. sila pakai kain batik ni sahaja.. mak cik dah sediakan air kat kolah belakang.. kamu mandi dan biar bunga-bunga tu disirami sekali ye.' Munah hanya mendengar dengan teliti tanpa fikir apa-apa dan otaknya penuh dengan jamal jamal jamal je.

setelah Munah selesai mandi.. bau badannya wangi sesangat semerbak harum kasturi sabun basuh pinggan.. perempuan tua itu lantas bertanya 'ada lagi satu proses.. tapi kena bayar dulu..mana pengerasnya.. kamu bayarlah ikut ikhlas.. makin mahal kamu bayar.. makin jadi benda ni.' Munah pun keluarkan seribu setengah dan serah pada perempuan tua itu...


mak cik tu membawa Munah ke satu bilik.. dihadapannya tersedia satu mangkuk air, beberapa keping sireh , sekotak ayam kfc , lemon dua bijik dan pisau kecil.. Munah pelik lantas terpacul dari mulutnya ' eih biasa orang guna limau kasturi mak cik..pelik pelik..'terang mak cik isteri pawang 'mak cik guna lemon sebab efek tinggi sikit.. jin suka ni.. lagi lagi ni ada sekotak kfc.. lepas mak cik jamah isi.. dorang bedal tulang pulak.. okay sekarang kamu ni nak mandram orang kan...' Munah cuma mengangguk beberapa kali...

sumpa laka sum.. wahai paprik segala... sumpa laka sum... jamal dia nak.. bagi dia.. kasiram jampi nya... *jampi bermula

'kamu ambik air yang dicampur lemon ni.. sapu kat muka.. mulai malam ni.. Jamal tengok je muka kamu dia nampak seri-seri.. wanginya badan kamu dia sorang je tahu... jadi dia akan terpikat kat kamu.. ' terang panjang lebar mak cik tu pada Munah..

'mak cik kalau buat begini je jamal dah terpikat?' soal munah macam was was je jampi pawang tu..
'ada pantang larang.. kamu kena mandi sekurang-kurangnya sekali sehari dengan air yang campur limau nipis untuk pastikan seri kekal... ' kata pawang... munah pun balik dan setelah beberapa minit hilang kelibat kereta Munah hilang... mak cik tua yang disangkanya pawang betul sebenarnya Jenab.... ' hoorayyy free free je kau kena tipu Munah.. hahaha zaman sekarang mana ada benda macam ni lagi.. kat kampung ni dorang dah moden cucuk botox je.. nasib baik aku ada juga belajar sains.. ingat aku bodoh ke.. kalau hari-hari kau maintan mandi pakai limau confirm lah kau putih wangi je...' jenab ketawa berdekah setelah plan nya kena kan Munah berhasil...

'ala apa susah sangat aku campur air tadi dengan sabun biolife dah wangi air tu.. boleh aku enjoy seminggu dengan duit kau... kalau aku takde duit juga aku adjust je jamal kau tu....' hati jahat Jenab mula merancang lagi........

------------------------bersambung....

penanti setia

Assalamualaikum orang yang dinanti..

seharian aku menanti kau..
di tempat sama yang bisa melihat kau..
namun kau tiada...
menanti dan terus menanti..
hati tak keruan memikir kau..
ahh bodohnya bentak hatiku..
tak apa hati cekal menanti...
menanti insan yang buat hati berdebar,
menatap wajahmu satu penantian yang berbaloi..
kenapa kau tak hadir..?
soal hati yang gelisah..
ya aku risau akan kau manusia...
manusia yang tak pernah sedar aku wujud..
namun aku tetap menanti..
meskipun sedar keberangkalian amat sedikit..
akhirnya kau hadir.. melambai pada rakan lain..
sungguhpun hanya pandangan kosong kau hadiahkan..
memadai bekalan buat ku senyum seharian..
tapi itu hanya angan kosong..
impian perempuan jalanan seperti aku..
kau hanya berlalu ditepi..
terasa kau layan beza aku dan lain..
cukup buat hati lara.. 
muka gigih sembunyi duka..
arghhhhh ingin menjerit kuat...
aku bahagia melihat dari jauh..
tabah demi perasaan yang tak pasti..
sementara menanti kau sedar aku disini..
dalam hati aku menangis sendiri..


.................................................speechless buat masa sekarang.............................
...................................dilema harus menanti dia sedar aku disini atau berlalu pergi......................

benda yang camtaek aku rasa

Assalamualaikum..

title agak kasar ke? peduli apa aku.. kata setiap orang ada kebebasan bersuara.. kau boleh je mengeluh takkan aku tak leh... tak boleh ? life memang tak adil sebab tu kena usaha kan.. jadi aku nak juga rebut hak aku dengan meluahkan beberapa benda yang aku rasa camtaek .. kira aku tak suka, annoying gila lembu punya lah.. 

kawan aku kata aku macam budak-budak mudah suka kira selalu gelak benda kecil pun dah happy.. selalunya berkaitan makanan.. so sangat mudah nak happy kan aku.. so kalau ada bend yang buat aku tak puas hati or geram mesti benda tu logik.. hehehe... okay aku listkan beberapa yang camtaek bagi aku.. korang setuju tak..

  • nasi lemak 1.50 takde lauk.. nasi ngan kuah je.. what the hal kan
  • orang main miscall pepagi buta.. ingat aku macam kau tak reti nak tidur
  • mengumpat sambil tunjuk-tunjuk pastu jeling ke arah kita.. kalau ye pun berlakonlah sikit
  • lambat ke kelas sebab bas tunggu kau yg jalan macam model nak naik bas *perasaan menunggu tu seksa
  • tanya soalan pada orang yg bentang dengan niat nak malukan or saja lagak pandai
  • bengang ngan restoran yang setel order orang lain dulu.. tahu tak first come first serve..and aku lapar
  • menyampah dengan orang yang persenda masalah orang lain.. empati beb empati
 so, perkara diatas paling boleh buat hari aku turn off.. tapi dalam beberapa minit aku okay balik.. just point penting.. perkara ni cukup buat kita spend beberapa minit merungut.. eih apsal dia bagi orang lain dulu, padahal kita order.. eih asal dah dekat sejam makanan tak sampai-sampai.. dia baru duduk je dah dapat makanan... kenapa benda tu mahal sangat.. special pulak nasi takde kuah.. kalau jenis kuah sedap takpe.. ni belacan lebih.. eihhh giler kerek mamat tu duk tanya soalan padahal dia dah tahu jawapan..
hah macam tu lah mula membebel.. :)
anyway Alhamdulillah.. aku tak kena lagi orang tanya macam-macam masa aku bentang.. kalau ada pun aku taram je jawapan dengan konfiden yang tinggi.. hahahha.. just kawan-kawan aku yang terkena tu.. memang kesian.. aku cuba ngelak kedai mahal.. kita student kena jimat.. tak berbaloi caj makan mahal tapi haprak takde efek kat emosi, perut dan mana-mana berkenaan..

sebijik giler tiru FB

Assalamualaikum..

masa aku ngah FB tadi..kawan aku share satu pic ni.. pastu aku rasa macam curios giler nak tahu.. taiplah web nya.. http://natebook.com/... kalau korang click kat link tu.. korang akan ke web yang memang sebijik giler macam FB..

kalau tak percaya g usha sendiri.. sebab aku malas nak upload pic tu.. padahal web lem sekarang ni.. hehe...
korang try daftar.. kalau best bagitahu aku ye :) 

aku ada baca tadi.. rajin kan aku google.. hahaha.. benda macam ni semangat pulak.. cuba kalau study gini sejuk hati lecterur... okay back to the topic fungsi NATE ni lebih kurang macam FB juga.. page nak login pun sama.. kita boleh tag tag.. so selamat meng-usha :D

yang bertakhta di hati

ASSALAMUALAIKUM..

selain dari diri sendiri mestilah ada orang lain juga yang kita akan sayang kan.. siapa yang tak reti nak sayang orang lain memang selenga lah senang citer.. siapa yang biasa kita ingat, orang tu kira dah bertakhta di hati kita.. dia dapat takluk sedikit space dalam hati kita..

kita akan sayang famili dan kawan-kawan.. dan some1 special.. konon tulang rusuk kita.. tapi macam mana kalu kita terlebih sayang sampai diri sendiri tak reti jaga dan mengabaikan orang yang bertahun-tahun bersama kita hadapi suka duka.. bila orang tu takde je dah rasa semacam, gelisah dan tak tentu hala.. patutkah kita bertindak sedemikian?

tak ke kita ni kira curang kat orang yang lama duk kat hati? memberi segalanya demi yang tak tentu lagi jodoh sampai mana.. jujurnya aku pernah di posisi sedemikian. asyik dengan perkara begitu..
namun alhamdulillah.. aku tak abaikan kawan cuma dengan famili aku tak reti beza mana lagi penting..
aku banyak sangat luang masa dengan dia.. anyway bagus juga luang masa duk library dulu.
tengok orang study..buatkan aku berada di mana aku ada sekarang.. cekal membuat keputusan masuk U apabila melihat yang lain sungguh belajar *think +ve sebab tak guna menyesal apa yg terjadi

jadi siapa pun kita sayang.. pastikan dia bukan faktor masa depan kita gelap.. kalau dia bawa kita ke arah tu.. orang macam tu elok tinggal je.. tak usah sia kan masa sebab nanti dia tak kan hargai kita.. yela dari awal dah tunjuk dia begitu daif dalam mengurus hal cinta.. tu lah.. betul kata orang.. kasih famili juga kekal...

konklusinya.. entah apa aku mengarut.. just nak cakap tak sia-sia aku sayang family aku.. tak paling tadah.. setia bersama dorang dan dorang selalu ada untuk aku.. support dan kasi aku senyuman yang paling manis terukir sendiri.. that's why korang je yang bertakhta di hati aku now... and hero aku dari dulu sampai sekarang ialah abah and heroin terbaik mak :)

 abah macho kan :D

 mak sakit lagi :(

p/s : aku sayang member-member aku gak.. thanks korang 
p/s/s : btw keluargaku boleh kongsi tempat korang untuk Encik S tak? 5 % je..
dah tersuka dia tapi dalam proses nak buang ni :')

penyakit manusia

Assalamualaikum..

selama ni aku ingat aku dah cukup sihat.. rupa-rupanya aku ada satu penyakit.. yang aku sendiri tak tahu ubatnya macam mana.. nak jumpa doctor pun tak leh rawat.. aku tahu pasal ni pun.. masa aku jelajah blog Engku Sofea.. 

aku jumpa gambar ni....

a = lack
lexis = word
thymos = emotions

 Alexithymia is a relatively new term which means the inability to express feelings with words. The medical research coming under this term is showing what a lot of us already knew: If you can't express your feelings with words, you are going to have a lot of problems!

and u are one of people have it if you have below simptoms..

- find it difficult to talk about your own emotions;
- be perceived by others as excessively logical, or unsentimental without being unfriendly;
- be perplexed by other people's emotional reactions;
- give pedantic and long-winded answers to practical questions;
- make personal decisions according to principles rather than feelings;
- suffer occasional inexplicable physiological disturbances such as palpitations, stomach ache, or hot flushes. 
 
 
yea.. aku memang ada masalah nak luahkan  rasa suka ke sayang aku kat orang..
kalau aku marah pun aku tak reti nak cakap dah.. aku just pendam dalam hati.. mungkin lebih baik begini..
aku dah mula simpan rasa ni sendiri.. tapi aku takde sampai tahap sakit ni lagi..

mungkin cure untuk kurang rasa yakin diri ni.. aku boleh jumpa kaunselor or aku just perlukan teman berbual.. cerita segala masalah atau keriangan.. blog mungkin bukan medium sesuai untuk mencanang cerita.. nanti jadi lain pula..

btw, aku keliru.. perlu ke aku biarkan feeling ni.. aku takut aku makin suka dia..
tapi aku nak fokus mana penting.. dan aku tahu aku just tepuk sebelah tangan.. rasa syok juga macam ni.. tapi nasib cemburu tu tak wujud lagi.. cuma aku nak sangat borak dengan dia.. tengok muka dia.. arghhh sudah habis aku cerita dalam ni.. tapi dia takkan tahu pun.. rahsia ni akan kekal untuk aku..

dia takkan tahu dialah orang yang aku entah macam mana boleh suka.. hahah pelik betul bab bab ni..
tapi aku suka.. rasa macam entahlah.. borak dengan member dekat tantang feeling menyukai orang yang tak suka kita.. hahhaha.. ye sangat sengal.. tapi tak pe la...
see i manage to push away that sickness and be able to confess my feeling.. at first i was shy to confess it infront of my friends.. because i thought they would laugh.. me myselft not assure about this.. then they tell me i like him because i look so happy when mention his name :)

btw mr. S.. u so sweet.. i love your smile.. and your joke never fail to make me laugh..
i hope we can be friend.. because i know im nothing to u..
anyway please away from me while i trying to focus in study.. you make it so hard.. hahaha..

sudah angau pulak :D

Kasih terhalang 3

setibanya Munah di rumah.. dia terus masuk bilik tidur.. dengan baju tak tukar.. kaki tak basuh... tak sedar dia lagi pengotor dari Jenab yang reti juga bubuh krim malam konon nak cantik..

-----------------  5 minit setelah  Munah lelap mata

kring kring kring * deringan telefon

' hello.. ni Mun kan.. U kat mana? why suddenly berhenti kerja?' bicara Jamal setelah Munah jawab telefon..
 Munah mula tak cam tapi dia tengok kat skrin hp tertera nama Jamal the hot very gorgeus and on top of that KAYA.. ye sangat panjang nama yang di save kat contact HP semata-mata nak motivate dirinya agar tak putus asa pada Jamal..

' kenapa diam ni? I buat salah ke? sorry I baru first time kerja.. segan I first s.u I tiba-tiba letak jawatan. orang pandang kecik besar kecik besar je kat I since u takde' terang Jamal dengan lemah lembut..

Munah mula berkata-kata memecah kesunyian.. Munah cepat-cepat ambik chance ni .. ' Jamal, bukan salah U.. I rasa I tak layak jadi s.u U.. lagi pun U dingin je.. I malulah sejak hari I terjatuh atas riba U then U tolak I pulak..' Munah memang terror menipu.. dia yang sengaja jatuhkan diri kat atas jamal.. eishh dasar perempuan miang.. nasib jamal takde feeling.. kang tak memasal kena saman dikatanya buat gangguan seksual ke atas pekerja yang lemah..

'no Mun.. I bukan apa.. I masih tak dapat lupakan Mon.. kekasih lama I..maaf ye.. I hormat U as gadis and pekerja I.. so I takkan ambil kesempatan atas kejadian lepas.. ' wah giler gentleman kan Jamal ni.. sayang Jamal tak berapa nak straight...

Jamal sambung lagi.. ' U tahu masa tu I tak pikir apa langsung.. I terlampau sedih Mun dah tukar jantina jadi gegurl.. tapi dia tinggal kan I.. kenapa dia tak nak terima.. kenapa.. kenapa Mun.. tak cukup ke handsome I ni.. kan kalau dia dah jadi gegurl.. nanti orang takkan persoal cinta kami lagi..' jamal tetiba emo lak..

Mun pulak panas.. dah lah ganggu dian tidur.. pastu cerita pasal orang lain... Mun ada idea... ' eih hello hello tak dengar lah... cakap kuat sikit.. hello.. hellllloo.. Jamal line takde laaa' *cepat-cepat matikan call..

tanpa rasa bersalah.. Munah terus sambung tidur...

lalu cerita ni pun bersambung lagi.....

p/s : takde kerja malam-malam boleh buat cerpen.. part 1 kat sini.. dan part 2 kat sini :) hope korang enjoy.. aku masih belajar lagi ni..

Kasih terhalang 2

Setelah usaha mendapatkan hati Jamal gagal.. Munah terus letak jawatan dan pulang ke kampung..

-------------

'hoii asal muka kau masam mencuka hah?' Jenab menegur sambil menjeling air dan nasi goreng yang tak terusik dek Munah.. 'ala nak le tuwww.. cakap jela Jenab..' bisik hati Munah.. Munah yang terus mendiamkan diri membuatkan Jenab bengang.. 'eih kau ni.. orang tegur tu tak reti nak balas ke.. orang berbudi kita berbahasa .. aku pinjam jap tagline Blog Mainur yang comel-sweet-gerek giler tu.'

Munah mula menangis... arghhh sudah aiyo tak tahu Jenab buat Munah nangis.. Jenab panik lalu berkata semula ' sori sori aku bukan nak marah kau.. * sambil nyanyi lagu + aksi super junior sekali. Munah, ce citer ce citer apa jadi sebenarnya?'

' aku ni baru putus cinta.. aku ada kerja company besar kat bandar.. dapat pula bos kacak.. bonus lagi dia kaya.. ingat nak takle pastu songlap duit... tapi dia tak berkenan kat aku..' Munah mula berkisah..

'la itu je? ceh aku ingat hal apa lah tadi.. ermm Munah sebelum kita cerita panjang.. kasi aku makan nasi kau.. aku lapar.. idea tak keluar kalau lapar..' pujuk Jenab.. Munah pun muka agak kelat macam kopi takde gula pun kasi lah Jenab nasi tu.. dalam hati Munah tiba-tiba tercalculate hutang Jenab kat dia..' minah ni asyik pelungkup duit aku.. minggu sebelum aku pergi bandar minyak kereta bagi habis.. kelmarin aku sampai Kampung bedal baju baru yang aku beli'..

'kau ni berkira pulak dengan aku ye...' kata Jenab seperti dapat mengagak apa yang bermain difikiran Munah.. ' eih tak lah.. kita kan BFF.. kawan sampai mati .. tak kan la aku kedekut pulak kan.. kan kan..' Munah segera cover line...

Jenab malas peduli walaupun tahu muka Munah lain macam je.. Jenab bajet nak balas pengorbanan Munah jadi dia pun cadangkan sesuatu.. ' apa kata kalau kau pergi je jumpa bomoh.. kita kasi mandrem sama dia.... nak tak?' *sambil dia berbuat aksi Usop angkat tangan macam saya

lantas terpacul dari mulut Munah setelah Jenab mengemukakan cadangan   'boleh jugak tu.. tapi aku takutlah kalau kalau ter-overdose dia suka aku lak macam mana? aku nak kikis sikit pun jadilah..'

segera je jenab susun ayat nak paw Munah.. 'takpe.. nanti kita bincang esok.. aku dha kenyang.. ngantuk lak.. so nak balik rumah.. hurmm tapi kan leh tak kau bayar nasi goreng aku tapaw .. aku takut bangun malam nanti lapar lagi.. '

-----------------------------

'cis bedebah betul Jenab tadi.. kering poket aku bila dengan dia.. macam ni lain kali buat-buat tak bawa wallet jela.. nanti kalau aku dah dapat Jamal baru lah aku boleh keluar dari kampung ni.. buat tak kenal si Jenab hingus tak reti nak lap tu.. pengotor punya perempuan.. macam mana lah mamat melaun anak tauke beras yang mata sepet tu leh suka dia.. kalau melaun tu suka aku tak payah susah susah aku nak adjust Jamal..' bebel si Munah dalam perjalanan balik sebab dia terpaksa pula pinjamkan Jenab lagi 50 hengget konon nak calling calling Bomoh tu..

bersambung..............

cinta di langit fana

semalam aku berjalan bersama kau..
hari ini ditinggal tanpa berita..
esok mungkin aku bisa lupa kau..
tapi siapa tahu kebenaran yang tersisip..

semalam kau melambai erat tanda sayang..
hari ini aku mengimbau kenangan kerana rindu..
esok aku membilang hari yang perlu ditempoh tanpa kau..
tapi siapa pula bersama aku mendengar bebelan mentah..

semalam senyum itu sering singgah di redup mata ku..
hari ini kelatnya tak terhingga..
esok aku balas dengan hati yang riang..
itupun kalau terubat luka..

semalam bayang kau mengekor kaki ku..
hari ini aku pula seperti orang buta meraba jalan..
esok sama-sama kita menyisih diri agar tak ketemu..
takut takut aku tak mampu menoleh dari kau..

okay lah cukup semalam ke hari ni ke lusa tulat... semua tu dah ditakdirkan.. ada jodoh.. ada.. tak de jodoh.. buat tak tahu sudah.. hahahha.. tapi entahlah tetiba pulak nak berbait kalimah syahdu bagai malam ni.. tetiba nak berjiwang.. layak pulak? hahah euwww.. aku now lesbo dengan kawan baik jela.. hahahha bukan lesbo yg macam lesbian tapi macam entah lah.. still straight taw.. :P

btw.. ada nampak beza tak dalam dua pic ni.. ada orang cakap sama.. ish ish nak kena sekeh ni.. hehehe


erm pikir balik tak payah lah nak suruh korang banding.. sebab aku tahu beza.. kawan aku Naziah leh tak perasan aku pakai tudung bawal pagi tadi then malam tudung saut je.. mentang-mentang warna sama.. so inilah benda petan tadi yang duk busy.. bait cinta terjalin antara kitorang.. haktuihhhhhh.. jatuh market Naziah lak nanti.. hehehe

p.s : sori tajuk lari dengan kandungan sajak tapi ini kisah silam aku dan dia :)

abah aku

Assalamualaikum..

abah aku mungkin bukan siapa-siapa,
mungkin tidak tercatat nama dalam rekod dunia,
juga tidak ada kawan FB beribu-riban..

abah aku hanya laki biasa..
melangkah jaya cari sesen yang tidak ternilai pada kau..
sudah tentu keringat lelah menghiasi malamnya..
namun luar biasa pada ku..

pengorbanan seorang abah..
tak terbilang pada mata aku..
umpama titisan air hujan gamaknya..
bolehlah aku mention sedikit..
menyedut hingus masa kecil..
mengelak anaknya dari hadap kesukaran bernafas..
 membasuh kerak di kepala anaknya..
tatkala insan lain memandang busuk..

pada kau jijik.. namun itu selamatkan nyawa anaknya tercinta..
kau hina abah aku yang bertentang nyawa..
memintal tenaga menyusun jadual yang padat..
demi luangkan masa bersama keluarga..

cemburumu tidak bertepat..
abah ku berusaha gigih seharian
padanlah abah kini menarik nafas lega..
melihat anaknya berjaya..
tangisan disembunyikan padahal hati girang..
tersenyum sipu mencerita kisah anaknya di U..
bangga kerna anaknya juga boleh berjaya..
merebut peluang yang tidak mampu dia hidu dulu'
dek kegawatan ekonomi menekan hidup..

abah ku dimamah usia.. menanti kepulangan anaknya,
agungn kasih abah pada aku dan lain..
harap tidak tersia kami buat..
insyaallah doakan kami ye abah..

on side note--------------abah.... ana rindu abah.. sori ana ego bila balik rumah je macam tak heran..
padahal ana risau kat abah... takut abah sedih kalau ana layan feeling..
thanks jadi abah terbaik seorang perempuan boleh dapat..

p/s : jutaan sayang dan rindu ana titipkan bersama doa buat abah dan mak..

entri personal

Assalamualaikum..

minggu ni kira minggu ke-10 kuliah.. lebih kurang minggu yang sangat busy untuk student last min. ulangan last min. dateline hantar asignment semua nak minggu ke-10 je.. bentang pun time yang sama.. so sangat pack..
tapi se-pack-pack mana pun mesti rilek untuk makan, online fb and blog.. sebab itu kan komunikasi maya yang harus di-maintain.. sebab orang macam aku tak memandang keperluan hp .. lagi jimat contact kat laman sosial je..

kalau korang yang membaca ini, jenis last min.. selamat strugle dalam kerja korang.. study pun kena ngetop-ngetop masa ni.. ada je kuiz.. nak nak kelas pagi tengahari then petang.. lagi gila malam pun ada .. kena pandai bahagi masa rehat, untuk diri sendiri, famili dan kawan-kawan.. ambil masa untuk rilek.. bersenam.. kerana kesihatan itu penting.. tanpa stamina bagus kang susah pula nak buat kerja..

eih minah ni kata entri personal.. membebel lak.. okay okay sambung citer personal life.. nak poyo apa pulak ye hari ni.. takde idea lak.. sebab hidup banyak sangat yang fun.. extra giler fun.. terlampau banyak benda berlaku walaupun busy.. konon lah kan.. stay up all night dengan Azi buat asignment.. kerja gelak je kot masa nak buat kerja tu...

p/s : wish me luck test and asignments2 diterima

ciri-ciri yang sebuah restoran WAJIB ada.. haha

Assalamualaikum..

makanan merupakan keperluan manusia.. tanpa makanan siapa lah kita.. ye aku tahu Iman pun perlu.. but now aku tengah cerita basic need manusia.. kalau makanan tak ngam mesti hati panas je.. hilang mood, pastu jadi malas dan lapar.. then takde tenaga pulak...

so, bagi aku orang yang ada hajat nak buka restoran ni perlu pikir kan pelanggan.. kesian kat pelanggan yang lapar.. kena penuhi permintaan customer.. pernah dengar ayat customer always right? yeahh so kena pandai ambil hati pelanggan okay.. so aku list kan beberapa perkara jadi korang tahu nak ambil hati pelanggan..
  • make sure nasi masak betul-betul.. kalau nasi jenis lembik ke terlampau keras.. spoil tau..
  • ada tisu kat meja.. tahu la customer ni menikmati makanan jadi over eksaited.. comot mulut segan ye
  • ada pengaliran udara yg bagus di kedai tu.. takde bau mendap je.. rasa suhu pun bagus-bagus
  • sediakan pencungkil gigi.. memudahkan customer juga
  • ada singki.. tak perlu customer ceroboh dapur nak basuh tangan.. bonus kalau sedia sabun cuci tangan
  • paling penting harga berpatutan.. kalau setakat kuew tiew goreng tak masak yang boleh beli kat kedai lain dengan harga rm 2 baik tak payah letak harga sampai lima enam ringgit
  • faham kedai nak tarik ramai orang tapi sesak kedai dengan kerusi meja je.. susah nak lalu taw.. tambah-tambah lagi lepas makan.. nak kena berhimpit lalu.. please susun kedudukan tu.. decorate sikit
  • ada TV.. yela ada yang jenis makan sorang-sorang.. bosan.. rasa sunyi.. jadi boleh layan TV
  • letak akuarium.. yg kecik pun tak pe.. untuk cantikkan kedai.. budak pun suka.. parent just bawa anak ke tempat yang anak dia suka.. jadi benda macamni menarik perhatian budak okay
  • ni juga PENTING.. pelayan mesti rajin senyum, ramah dan berketrampilan.. muka masam mencuka buatkan selera makan hilang je.. yela nak tak nak je serve..
  • menu dipelbagaikan.. dan kalau banyak sangat jangan pulak tak tutup hidangan.. lalat duk harung nanti
  • dapatkan tahap kebersihan A.. jadi orang konfiden nak datang..
so, majulah kedai korang.. dan serve kami ni..  ingat harga main peranan.. kalau nak pulang modal pun tak payah cas gila mahal.. tamba-tambah kat area yang belambak student.. bukan mampu pun kitorang ni.. jaga hati pelanggan.. insyaallah terbuka luas rezeki.. kalau tak ikhlas.. kira menipu customer je.. tak berkat sebab customer duk marah-marah kedai korang.. k again.. hope bisnes korang bagus..ingat kitorang bukan cerewet tapi duit tu dianggap bazir sangat kalau tak memuaskan langsung kualiti perkhidmatan yang diberi :)

susah kan jadi jahat

Assalamualaikum..

aku rasa kalau jadi orang jahat memang susah.. ingat senang ke? nak kena ada usaha tahu tak? cuba korang pikir baik-baik nak jadi jahat ni segala macam usaha dilakukan baharu dia dapat faedah.. so memang betul lah usaha tangga kejayaan.. nak tahu kenapa aku cakap macam ni.. okay aku huraikan dari pandangan aku.. nak agree sila senyum nampak gigi tiga saat.. boleh membantu kurangkan tekanan dan kalau tak setuju macam biasa butang pangkah ada ye... dan sila lapangkan fikiran sebab ada unsur dewasa kononnya..hahah

  • nak jadi peragut kena ada motor pecut speed baik punya supaya takde senang orang nak kejar
  • kena ada skill panjat rumah dan tangan halus nak mencuri pecah masuk rumah
  • duit mesti masyuk nak masuk hotel lagi kondom kena pikir..
  • kena ada laptop ke paling cikai komputer nak hack sistem
  • kena korbankan beberapa anggota badan nak buat bisnes mengemis (p/s : sengaja malas nak kerja)
  • muka kena cantik/ ensem nak goda manusia jadi mesti mahu treatment cucuk muka semua
  • nak kena plan gila baik kalau nak lakukan pembunuhan.. hapus bukti bagai.. penat tu kan
  • sediakan kata-kata kesat nak kurang ajar dengan family
  • kena pura baik nak tikam member bertahun kenal
  • muka mesti tembok kalau nak pedajal kawan berkali-kali
  • suara nak kena kasar, ganas nak marah maki orang tak tentu hala
  • nak menipu pun muka kena yakin benar je ayatnya
  • kena berani duk dalam gelap nak merogol orang
  • nak memandu macam harem pun pikir saman
  • bila dah salah kena pergi court tutup muka.. rugi je tak dapat orang tengok muka kau..
  • curi kabel kena time malam juga..orang sedap tidur kau berjaga lelah
  • pakai ketat pun seksa lemak lagi baju mahal nak mamp.
  • nak gedik rampas couple orang pun kena tahan toreh muka ke gaduh macam anjing ngan kucing
so betul tak.. siapa kata mudah nak jadi jahat.. selalu orang jahat ni hidup lama dan senang je.. last last tersungkur sengsara seksa hidup nak mati lagi.. belum nak pikir mengadap tuhan.. orang-orang yang dia dah aniaya masa hidup.. nak fikir spend bertahun kat neraka untuk setiap penghapusan dosa dia kaut..  apa pendapat korang? so jadi manusia yang baik lagi senang kan :)

jealous lebih

Assalamualaikum..

manusia ini memang unik.. kenapa ye bila orang lebih sedikit dah nak jealous dalam kata mudah dengki nak mamp. orang pula kaitkan perbuatan dengki tak puas hati ni dengan melayu.. amboi sedap mulut.. asal melayu je kau cop benda negatif camni..

tapi malangnya aku tak berani nak sangkal.. bukan apa.. kalau bab dajal orang nak buat guna-guna ke bagi tarik rezeki orang je.. melayu punya kerja.. tak boleh tengok kedai sebelah maju.. dah pasang niat nak jumpa pawang pakai pelaris.. yang mintak nombor ong pun melayu juga.. cuma bukan semua.. tapi segelintir ni ibarat nila setitik rosak susu sebelanga..

yang paling tak leh adab bila orang macam ni merosakkan bangsa sendiri.. duk kecoh martabat melayu tapi kenapa tak nak berubah for god sake.. naikkan nama bangsa kita.. fasiliti kelas pertama tapi mentaliti kelas ketiga.. bukan aku nak kipas orang cina tapi kenapa dorang boleh maju? tolak ketepi dorang jual biba (baca terbalik) and main kotor ke apa.. ambil yang jernih je.. dorang meng-up kan ekonomi bangsa dia sendiri..

tak ada nya nak dengki kalau si Chong Lim berjaya atau Mei ling.. janji masing-masing mantap ekonomi.. tu pasal dalam top ten terkaya kat negara kita 70% orang cina monopoli title.. kalau kita sanggup ketepikan ego kita yang tak ke mana bangkitkan ekonomi sesama kita.. takkan kapitalisme menjatuhkan bangsa..

aku bukan nak bersikap racist walaupun memang tak dinafikan nak tak nak semua orang memang ada sifat tu.. dalam konteks ni aku memang bengang juga tak faham samgat asal ye melayu jenis dengki.. alhamdulillah mak aku cina jadi aku diajar jangan amal nilai begini.. well aku boleh tahan berjaya.. aku kan baik.. haha.. kalau aku dengki pun aku cuba ubah tu jadi semangat nak perbaiki diri..

cakap pasal dengki ni .. korang mesti kenal vlogger famous AnwarHadi.. ada budak post video kutuk dia.. yang jadahnya tahu cover muka memasing time nak kutuk.. dia bukan takut mak tapi sayang mak.. peduli apa mak dia yang hadiahkan ke apa.. kau ada? nan hadooo.. tu rezeki dia.. Allah anugerahkan pandai speaking, outspoken dengan idea yang memang celikkan akal kita.. dan muka dia boleh tahan handsome.. okay but itu bukan point penting.. yang utama dia tak kacau hidup korang unleast korang butthurt sebab koranglah budak ewwww ewww tu.. hahaha..

so itu sahaja.. jangan amalkan benda tak elok.. orang baru nak up famous je.. nak tumpang famous letuwww dengan cari publisiti murahan.. oppsss terlebih sudah.. aku takkan condemn korang kalau korang tegur cara bebaik.. ini ayat nak minta penampar peminat dia je.. kesian taw peminat dia yang beribu riban mesti upset :)

Kasih terhalang 1

Assalamualaikum.. ni percubaan pertama aku buat cerpen dikala kelaparan.. so kalau rajin baca and bagi pendapat okay..

------------------------------------

 pagi itu seperti biasa bagi Jamal. Dia melihat ke arah tingkap biliknya yang berhabuk lalu hati berdetus 'eih mak minah ni. dah bayar gaji bukan nak buat kerja leklok'. Mak Minah.. Mak Minahhhhhhhhhh. Jerit Jamal berulang kali.. terlihat kelibat Mak Minah tergesa-gesa lari ke bilik Jamal.

' ye kenapa Tuan Muda?'. tanya Mak Minah dengan dahi kerut seribu risau anak muda itu akan memakinya lagi.
'eih kau ni tak padan dengan tua kan.. dah bayar gaji tak reti nak buat kerja ke.? tu nampak tingkap berhabuk tak reti nak lap.. aku ni alergik dengan habuk tahu tak.' kata Jamal pada Mak minah sambil menunjuk pada tingkap.. nada tinggi dan nyaring Jamal mungkin akan dianggap kurang ajar pada mata orang lain..

namun anak muda itu sememangnya terdidik dengan cara begitu.. sudah biasa melihat mommy nya memarahi Mak Minah.. daddy Jamal pula tak pernah menegur perbuatan tersebut.. well dalam family ini matlamat menghalalkan cara..

Jamal menaiki kereta bergerak ke pejabat yang disediakan oleh daddy nya khas untuk dia yang baharu pulang dari negara matahari terbit setelah menghabiskan masa berbulan bercuti. Jamal sengaja meminta daddy nya peluang untuk berehat seketika sebelum mula bekerja.. baginya apabila mula bekerja tanggungjawabnya lagi berat. semasa dalam perjalanan dia hanya terfikirkan peristiwa di Jepun .

setibanya di pejabat fikirannya runsing. Jamal hanya duduk melayari internet di pejabat sebesar  rumah setinggan.. al maklumlah anak bos mesti pejabat besar. tambahan lagi kelayakan Jamal menyebabkan orang memandang tinggi padanya.. jangan main-main dia menghabiskan 5 tahun setengah belajar di Kota London untuk menggengam Degree then sambung master dalam bidang pengurusan perniagaan.

sikap Jamal setelah pulang dari Jepun menimbulkan syak wasangka keluarganya. walaupun dulu Jamal seorang yang pendiam tapi setelah pulang ciri itu makin ketara. Jamal tidak lagi berjumpa dengan kawan perempuan seperti dulu. kalau dulu tiap malam dia akan clubbing dengan perempuan yang suka mengikis duit laki muda sepertinya. baginya persetankan semua itu janji dia dapat berhibur. dia tak kisah sekalipun orang hanya mendekatinya kerana dia anak Dato'. jangan silap mungkin Jamal pendiam tapi dia amat sosial dalam hubungan.. nakal juga mamat ni. perempuan selalu terpedaya muka baik perangai haprak macam ni.

segala perubahan ini bukan bermula masa Jamal di Jepun tapi kerana hidup yang bebas di Jepun telah menggalakkan dirinya melakukan sesuatu sehingga dia ketagih. semasa Jamal di London.. dia sering keluar malam untuk membeli makanan. mungkin kekerapan dia dilihat di jalan tersebut membuatkan orang aim dia. pada satu hari, dalam perjalanan pulang ke rumah datang sebuah van yang tiba-tiba berhenti depan Jamal.

van tersebut dipenuhi empat lelaki boleh tahan tough menangkap Jamal.dorang semua  menumbuk dan jamal tanpa segan silu jatuh terpeot kemudian pengsan. keesokannya Jamal sedar dirinya separa bogel dan Jamal berada dalam longkang.. ' arghhh kurang ajar punya mat saleh dah tangkap aku.. campak pulak kat longkang.' bentak hatinya yang marah. kemudian, Jamal sedar bahawa belakangnya sakit. sudah terlambat.. dia rupanya menjadi mangsa mamat cucuk belakang. patutlah lebam-lebam je.

sejak hari itu , Jamal ketagih dengan perbuatan songsang itu.. entah kenap hatinya sering meronta untuk diperlaku sebegitu ganas sehingga dia sengaja berjalan tengah malam seorang diri dengan harapan kejadian begitu berlaku lagi. pada tahun akhir pengajiannya, jamal telah mendapat kekasih warga jepun. ye lelaki yang mempunyai minat songsang itu telah mengajaknya pulang ke tanah air berjumpa keluarga.

Jamal sanggup menipu keluarga untuk bersama Simon atau nama manjanya Mon.. harapan Jamal keluarga Mon dapat berfikiran terbuka merestui hubungan dorang.Mon dan Jamal sering ke bilik air awam yang ada jakuzi dan sauna itu. kerana keluarga Mon belum mengetahui hubungan mereka jadi masa kat bilik air awam je dorang dapat bermanja lucah bagai. yela bilik air sana laki mandi bogel pun takde hal.. begitu terbuka..

'you go ouuuutttt!! never come here you know!' amuk bapa Mon setelah kantoi hubungan songsang Mon dengan Jamal bila tengok gambar cemolot dorang. Mon menangis teriak merayu emaknya memujuk bapa Mon yakni bekas samurai jepun abad ke-20 untuk merestui hubungan tersebut..

tok tok tok * bunyi ketukan pintu..
'masuk' kata jamal kepada setiausahanya Munah sekaligus menghentikan lamunannya terhadap peristiwa beberapa bulan lepas.. walaupun Munah gadis cantik, ayu, gebus tambah-tambah gedik yang amat selalu selak kain konon nak bagi Jamal terpikat.. tapi hati Jamal tetap pada Mon- kasihnya yang terhalang...

the end----------

hahhahahah amacam.. mengarut tak cerpen aku buat ni..?

gempa bumi di jepun

Assalamualaikum..

rasa ramai tahu mengenai gempa bumi yang telah melanda jepun diikuti dengan tsunami..
harap sangat semua meluangkan sedikit masa berdoa agar orang disana selamat.. tak kira apa agama.. harap angka kematian tak lagi meningkat.. ada yang famili study atau kerja di sana.. mungkin tengah risau.. bagi peminat korea jepun pun mesti duk risau artis faveret dorang cam mana.. apa pun berdoa sesama okay...

dengar kata negara kita pun akan kena tempias.. tapi tak rasa gegaran tadi.. so berjaga-jaga.. kuasa Allah .. btw ni video yang sempat aku ambild ari youtube.. memang rasa menyayat hati tengok.. tak tahulah.. just sedih sebab tengok orang kat sana lari nak selamatkan nyawa.. while kita masa tu sedang sedap tidur, online makan... lupa pada-Nya.. :')



kurang kasih sayang ke manusia?

Assalamualaikum..

sedar tak sedar manusia merupakan makhuk Allah yang paling dilimpahi kasih sayang.. kita dikurniakan emosi jadi kita memang mampu berkasih sesama umat.. tapi kenapa manusia seringkali mengadu kurang kasih sayang lah.. atau sewenang-wenangnya mengatatkan orang lain kurang kasih sayang..

so macam mana nak kenal pasti orang ni cukup kasih sayang macam mana.. ? kalau tanya aku.. aku pun tak pasti.. korang tahu manusia macam mana kurang kasih sayang? kita pun tak dapat kenalpasti dengan betul tapi ada aje kita cakap orang tu lah orang ni lah tak cukup kasih sayang.. seringkali perkara ni terjadi bila kita tengok orang lagi famous dari kita.. ye ini perbuatan orang yang kurang kasih sayang bagi aku.. apabila kau sesuka hati nak cakap orang lain kurang kasih sayang.. mungkin sebenarnya kau sendiri tak ada orang nak menyayangi atau hati kau terlalu angkuh untuk mengakui dan menghargai orang sekeliling..

tindakan kau membuatkan orang lain jauh dari kau.. hidup tak perlu sendirian.. sebab manusia saling memerlukan.. bila aku fikir dengan teliti hanya dua golongan je kurang kasih sayang.. satunya golongan yang SUKA PASANG SKANDAL.. ternyata kurang kasih sayang.. tak cukup sorang nak ramai-ramai.. sedar perbuatan tu akan lukakan hati orang tapi masih buat macam tu.. kenapa nak ramai-ramai.. tak cukup kasih seorang je couple dia? mungkin dengan ada ramai partner jadi bertambah sayangnya kot.. mungkin..

lagi satu pula golongan yang suka MENJATUHKAN ORANG LAIN.. ye ini ternyata kurang kasih sayang.. mencari perhatian dengan mengadu-domba orang lain.. hahaha ada ke ayat domba tu? hehehe.. hentam saja lah.. kau rasa macam mana? pinjam tagline game Mili.. sebenarnya aku dah lupa ada golongan lagi satu sebenarnya yang kurang kasih sayang.. so aku skip jela.. boleh kan.. 

so itu sahaja pendapat aku bagi yang tanya kasih sayang cukup ke tak tu macam mana dan apa.. apa pun ada hati nilai.. ada akal fikir.. majulah minda untuk negara babeh :) budi bahasa budaya kita taw ^_^ (dah jadi tagline aku berapa hari ni pulak).. dan conclusion nya.. manusia semua cukup kasih sayang.. cuma hati je tamak nak lebih.. dan buat masa now.. alhamdulillah aku dilimpahi kasih sayang famili, rakan dan pelbagai makhluk Allah :D