hah ok je?

Assalamualaikum...

yeah sangat kurang ajar ye kalau membalas kata-kata seseorang itu dengan 'K', 'OK' atau 'KK' dan perkataan yang sependek boleh.. memanglah memberi respond itu bagus.. tapi ayat ni cukup annoying bila kita bersungguh cerita atau plan something ke minta pendapat.. orang tu balas begitu..

bagi aku perkataan ini tak layak langsung mendapat balasan.. yela.. contohnya kau cakap.. 'hari ahad ni kita pergi ke library ye.. aku nak cari buku rujukan ni... kau nak follow tak?' then orang tu balas OK.. perghh memang HANGIN.. yela cuba cakap.. 'ouh pergi library ye.. okay je' hah kan simple bukan nak kau bagi ayat sastera tahap dewa pun.. cuma ulang sedikit ayat dan tambah ok.... 

semua ini menunjukkan budi bahasa kau.. kan budi bahasa budaya kita.. nak cakap kau ikut barat pun.. dorang tu pun cukup responsif dalam perbualan.. bila balasa okay tu just akan menimbulkan tanda tanya.. macam kau ni sebenarnya okay tak.., nak ke tak nak... tak de mood je.. nahhh kan dah macam-macam idea atau persepsi yang timbul.. kalau tak nak borak bagitahu terus terang je.. tak perlu membalas dengan begitu rupa... kalau orang layan korang macam tu.. apa korang rasa? mesti panas je.. yela dah kita yang pikir idea borak apa.. orang tu tak nak pun sumbangsaran topik.. tak hangat langsung.. sudahnya hubungan kawan ek cinta jadi hambar pasal kes ngek macamni lah...

so fikir sebaiknya.. wajarkah membalas sekadar okay atau lagi kejam k sahaja... :)

3 comments:

Siti Nur Asilah binti Abdul Wahab, said...
This comment has been removed by the author.
noraim said...

salam.

betul tuh. apa salahnya jwb dgn elok². mcm ssh sgt nk ckp elok.

Mainur Hasnah said...

noraim : wa'salam.. betul.. kalau jawab elok2 sejuk hati