masyarakat bawahan

Assalamualaikum.. hyep short update... 
bagi aku masyarakat bawahan ini ialah mereka yang...

hidup kat ceruk kota tak dipeduli..
empat tahun sekali baru dilawat orang besar..
kerja pagi petang masih tak mampu beli honda..
kena bayar tol lalu bandar rasa terbeban..
bersaing dengan pendatang asing..

cukup bulan curi kabel sambung letrik sebab tnb potong..
padahal kompeni besar takde hal pun hutang berjuta..
lari dari road block sebab takde insuran..
melepak kedai mamak berjam order air sekali je..
simpan cawan mekdi sebab lainkali boleh on9 free..

tak hina tapi selalu dikeji malas usaha..
padahal ditindas sistem yang berat sebelah..
cukup bulan gaji berhabis bayar hutang..
tak paham kenapa ekonomi menekan..
sedang sering disogok cerita negara maju..

ok aku tak  tahu korang paham tak apa motif entri ni.. sebenarnya nak cakap masyarakat bawahan ni.. walaupun orang kata taraf miskin hanya mereka yg gaji bawah 500 ratus tapi kan orang yg bergaji riban lebih kurang 2,3K pun tak mampu survive hidup.. asyik dikejar pemiutang.. sana sini kena bayar.. tapi hasilnya hampeh.. bukan mengkritik tapi cuma sangat tak paham.. 

kenapa dan mengapa yang miskin terus miskin while kaya sangatlah kaya.. yang mampu berbelanja dalam satu malam beratus riban .. sedang mereka yang kadang merempat sanggup tunggu kepsi buang sisa makanan untuk bawa pada keluarga yg kempunan.. dan ada yang sangat daif tak tahu nak percaya pihak mana.. takut-takut disumbat dalam sebab menyuara pendapat.. 

hurm macam sensitif lak isu ni.. ok lah nak beransur.. lagipun dah janji short update.. 
hahahhaa k papai masyarakat bawahan... opsss :)

No comments: