mentaliti rakyat kita

assalamualaikum

orang kata rakyat mesia dikatakan punyai fasiliti kelas pertama tapi minda kelas ketiga? korang setuju ke dengan pandangan rakyat kita sendiri,, well side aku... setuju.. sebilangannya termasuk aku sendiri dalam beberapa segi memang kelas ketiga punya minda... aku bagi contoh mudah lah..

#sampah
bila nak buang sampah, tanpa segan silu longkang menjadi mangsa.. sebab tu kalau banjir kilat berlaku.. longkang tersumbat... KL kalau hujan sah dalam empat jam dah banjir... lagi satu bila korang tengok papan dilarang buang sampah.. kat situ jugak lah paling banyak sampah..

#jalan jem
jem sebab eksiden... selalunya begitulah.. tapi bukan eksiden yg buat jem.. orang yg berhenti tengok eksiden tu berlambak sangat,... orang kita suka sangat tengok benda-benda ngeri ke? whoaa kecoh satu kampung lembu melanggar treler la pe jadah... lagi satu bila jem.. suka suki je memotong jalan.. ingat korang sorang je nak kejar masa.. pastu menyebabkan eksiden.. hilangnya respek antara pemandu..

#tandas
perghhhhhhhhhhh macam hebat sangat dah berak tak reti flush,..... euwwwww terus mati hajat tengok macam-macam kaler... hahahhaha... tisu buang merata pulak tu... tandas dah powerrrr paip air semua stok nak otomatik tapi tak reti nak hargai tandas awam.. kecoh bile kena bayar dua posen tapi masuk tandas free buat hal pulak... kalau tandas tu busuk.. tu mencerminkan betapa kita ni tak reti jaga kebersihan...

ada apa lagi korang rasa yang sangat tunjukkan mentaliti kita canggih bebenar? hoho... well agak-agaklah kalau orang luar tengok camni lah kita kan.. senang je dorang nak makan kita.. sebab zaman sekarang perang guna minda.. penjajahan minda ada dimana-mana.. dan sekarang aku pun dijajah sebab kalau online benda first bukak fb then blog.. bukan nak cAri benda ilmiah sikit.. hahahhaha... k daaaa

p/s : selamat ulang tahun untuk diri sendiri.. kamu sudah tua cik.. alhamdulillah masih bernafas, ada peluang tebus kesalahan dan belajar hargai hidup :)

awek bertudung perangai cam harem

assalamualaikum

kalau baca tajuk mesti panas kan.. asyik nak shot awek bertudung pehal kan.. macam yg tak bertudung tu baik sangat lak.. tapi pikir balik some point memang betul.. sebab aku pun terasa macam aduyai aku bertudung ni orang akan pandang.. alahai nak cover konon baik la tu.. tak pun nak berfesyen..

kenapa tohmahan pedas camni yg dorang kasi? sebab banyak 3gp datang dari awek bertudung.. awek bertudung slumber pakai legging dengan skirt pulak .. pe jadah kan kan... orang yang memandang rasa tu satu trend yang smart memang bullshit.. apa guna kau pakai tudung kalau match dengan legging? macam harem je... sori bahasa aku kasar.. tapi tu hakikat..

aku bukan cemerlang mana tapi aku sendiri terasa panaih gak.. sekarang aku kerja kat mid.. orang lalu lalang pakai fesyen entah pape memang sangat berlambak.. sekarang semua standard nak shawl memanjang.. warna colourful.. aku tabik sangat pandai berfesyen tapi bila salah bawa memang jatuh status orang bertudung.. yela cuba korang bagitahu aku celah mana yang nampak cantik pakai legging dengan dress lengan pendek.. ?

perbetulkan aku kalau aku silap.. memang boleh ea pakai gitu? lagi satu agak2 la.. bukan aku nak suruh hipokrit tapi jaga imej yg korang bawa.. bayangkan orang bukan islam nampak perangai setan kita,... balik2 agama gak dorang petik bila terjadi kes yang kurang sedap... aku cakap ni.. untuk tegur diri aku gak.. sebab bila kita sampai satu tahap.. duk perhati orang n teliti kesalahan lama.. akan nampak betapa bodohnya kita dulu.. jadi jangan sampai nyesal satu hari nanti.. :)