show some respect

assalamualaikum

apa yg buat korang boleh hilang sabar dengan mudah? dimaki orang? terjatuh dalam longkang then salahkan batu padahal korang syok bergayut dengan kapel tak ingat dunia? tambah-tambah lagi bulan puasa ni lagi kena banyak sabar... 

bagi aku tempoh sekarang ni mengajar aku banyak bersabar.. sabar dengan karenah di tempat kerja.. pagi-pagi aku sentiasa mintak hati aku bersabar..paling boleh hilang sabar bila aku penat mop satu kedai dan dan tu juga ada orang lalu situ.. paling haktuihhh sekali bila orang tu nampak aku tengah mop dia nak lalu jugak.. memang orang macam ni takde perikemanusiaan.. mungkin dia tak pernah mengemas or dia ada pengalaman jadi cleaner then orang buat macam tu kat dia tu dia balas...

lagi benda yg buat hilang sabar of kos bila manusia tak repek kita kan.. macam hal diatas tadi.. kalau nak harap orang hormat kita, kita hormat dorang la... mungkin dengan saling hormat nanti wujudnya satu komuniti harmoni tapi itu semua dusta belaka.. buat bersikap daif atau pesimistik... sila rujuk kamus ye aku pun tak berapa nak mengerti pesimistik tu pe.. tibai pakai je cam bes je ayat tu.. emmm balik pada topik.. bukan aku nak narrow minded sangat tapi tu hakikat sebenar.. belum tentu orang tu akan buat benda sama untuk kau.. mungkin sebab dia kurang kasih sayang jadi dia rasa secure bila menindas orang lain..

tu dari segi psikologi lah.. jadi memang mustahil untuk kita dapatkan respek dari orang lain.. lagipun takde pekdah mati-matian dapatkan respek orang.. tak matinya takde semua tu.. just pikir mungkin dorang ni takleh sehaluan ngan korang.. cara terbaik.. kita hidup je camne kita nak and tak kacau orang mungkin satu hari nanti tanpa kita sedar kita dah berjaya gain some respek from others :)

so, respek je dorang yg tak mengganggu hidup anda jadi anda akan rasa happy and sila lah pikir dulu apa yang anda buat tu akan menyakitkan hati orang ke tak.. kadang-kadang benda paling simple macam tak lalu ditempat orang mop dengan pakai kasut yg sangat meninggalkan kesan hitam pun sudah cukup bagus.. itu sudah memadai menggembirakan hati mereka tak pun jangan malu ucap sori bila bersalah :D

1 comment:

Amni said...

betul! dulu masa kerja kat tempat lama, pagi2 akan ada makcik mop lantai.. even tapak kasut tak kotor, nak gak tanya dia boleh tak lalu.. respect penying kan kalau kitak nak orang bawahan respect kita, kita kena respect mereka dulu...

hemm.. semalam hari yang tak best.. maunya tak.. jalan jam.. dah la nak bukak puasa.. huhu


salam ramadhan dear..=)