berkorban dulu utk masa depan

assalamualaikum

kita perlu ingat tak semua dilahirkan dengan kemewahan atau kesenangan hidup yg membolehkannya mengatur hidup tanpa ada backup plan in case aturan itu lari.... juga bukan lahir-lahir je terus ada pasangan hidup makanya wujud proses mencari teman hidup... untuk hari esok dan esoknya lagi akan ada banyak benda yg perlu kita rancang walaupun kita tahu kita hanya manusia biasa yg mampu merancang DIA yg menentukan..

untuk terus hidup bahagia, kita perlu terima segala aturan itu dengan hati terbuka.. jangan cepat melatah meskipun hati rasa perit nak terima... contohnya bila dah memandu lebih 5 jam utk hantar anak ke rumah sewanya supaya isnin nanti bukak sem baru dia dapat senyum girang depan kawan-kawan sebab environment rumahnya tenang jadi mood happy TAPI bapak tu dapat tahu anak dia kena tipu dek tuan rumah and dia takde rumah untuk menginap malam tu.. bapak tu perlu respon dengan situasi cepat , tolong anak dia cari rumah baharu... - ok mungkin contoh ni tak berapa nak menyakitkan ht tp bg aku yg br kena camni.. tiba2 dapat rumah bapak bersepah macam reban ayam.... cool cool je...

untuk terus hidp juga... kena korban apa yg mungkin penting bagi kita selama bertahun2 ni... conohnya, masa cuti sem kerja dan terus kerja cari duit saving study... walalupun kerja tu perlukan kita spend setiap hari lebih 8 jam untuk kerja and raya pun kena tinggalkan famili demi kerja demi kerja.... mungkin hati rasa serbak selama ni raya pertama pagi tu salam keluarga bermaafan2 tetiba tahun ni menghadap customer muka bajet bagus.. haktuih....

takpe demi masa depan berkorban ea hati... kita kena sikit-sikit ringankan beban famili sebab hati mungkin berat nak berbelanja kalau tahu kat bank tu semua duit titik peluh mak ayah siang malam kerja.. jadi kalau duit sendiri.. hati senang nak beli apa.. nak berbelanja sakan pun sayang sebab duit sendiri ...

juga hati ini kena tolak tepi soal mentah macam bila nak dating, nak menggedik dengan kawan-kawan sepanjang hari macam tiada lagi hari esok sebab usia ni aku dah sedikit matang.. ceh ceh... dah tahu utamakan famili dulu... dorang hantar jauh-jauh nak suruh aku belajar .. mungkin nak pesong sikit-sikit macam weekend tu bergembira takpe kan kan.. tak 24 jam ngadap buku.. macam belajar pun...

kesimpulannya... wahhh ada macam karangan spm yg dapat a tak? ok balik pada point.. susah dulu sekarang nanti tahun akan datang kita grab balik memori yg tak dapat dicipta sekarang.. hargai je apa ada sekarang sebab mungkin itu yg terbaik utk hati kita.. :)

No comments: