hukum asas dalam hidup .. sumpah tajuk bapak tak menarik

assalamualaikum

hidup kita memang hak individu.. terpulang kita nak buat apa sebab kubur sendiri2.. dosa pun pikul sendiri tapi kan tak patut kita amalkan hidup yg begitu individualistik (betul ke eja nya?) .....ermmmm jadi secara tak langsung sebab kita kena hidup berkomuniti supaya kita manusia lah sikit.. takde terperuk kat bilik sensorang makanya tercipta hukum asas yg tak berapa nak nampak dek mata kasar... 

aku nak share beberapa yg aku kutip dari pengalaman hidup.. bukan aku nak mengajar korang cara hidup.., sekadar perkongsian... :)

#jangan bagi harapan palsu - bila kita tak mampu buat sesuatu.. jangan memandai bagi harapan kat orang. misalnya kita kata nak tolong dia buat itu ini.. at the end habuk pun tarak .. atau kita tak suka orang tu tapi kita tak pernah bagitahu perasaan kita konon menjaga hati orang tu takut terluka so kita layan bebaik padahal hati menyampah.. so tak suka kata tak suka...

#jujur dengan diri sendiri - benda paling kejam manusia boleh buat ialah menganiaya diri sendiri.. so jangan sesekali buat begitu.... kalau kita rasa kita dah ada feeling kat orang tu.. luahkan.. cari keberanian.. sebelum melepas... dan kalau kita tak suka cara orang tu layan kita.. jangan anggap remeh nanti hati terasa pendam sensorang gila sudahnya.. jujur kat diri.. muhasabah diri kata tak patut ini itu setel kan masalah sendiri..

#tak mampu buat cara tak mampu - jangan perasan diri tu hebat, kaya, gah dan sebagainya.. contoh lah kan kalau kita tak mampu nak beli barang tu ini tapi kita berlagak kaya nak juga berbelanja lebih... gasak tengah bulan takde duit makan megi siang malam.. tu pun mujur mampu juga makan megi... jadi sentiasa beringat kemudian hari.. tak pun perasan diri bagus.. jalan pun kepala kalau boleh dongak 30 darjah ke udara sudahnya konon segak berjalan silap langkah masuk longkang..

#enjoy simple thing - walaupun perkara itu bukan sesuatu yg membanggakan macam boleh masuk surat khabar muka depan tapi perkara itu berhak di-enjoy.. barulah muka tak berkerut hati senang macam baru dapat anak pertama.. even benda tu sangatlah tak masuk akal atau memalukan macam jatuh dalam longkang.. just hargai detik yg mungkin takkan berulang..lain kali sambil minum petang boleh open cerita tu dan bergelak sakan.. tak usah difikir sangat benda tu.. just enjoy it.. banyak benda yg sangat special kadang2 macam berjalan ke kampus.. perkara tu hari2 kita buat tapi nanti tua2 kita akan rindu moment tu..

#chillex - chill and rilex je.. siapa yg takde masalah? semua orang ada kan.. ada yg eksiden, kematian insan tersayang.. gagal exam etc tapi semua tu tak pernah patahkan semangat dorang utk terus hidup.. usah dikenang yg telah berlalu kerana hari esok yg menanti terlalu berharga utk disia begitu sahaja.. sometimes kita akan tergelak lepas beberapa tahun teringat dulu aku buang masa ingat si polan.. sekarang ni aku dah berjaya bukti hidup aku berjaya.. ni semua berkat kesabaran dan pertolongan Tuhan... bersyukur aku.. wahhh gitu kata hati kecil kita.. bukan riak tapi harus bangga kita berjaya menghadapi dugaan.. kita tahu kita kuat..

banyak lagi peraturan sebenarnya... tapi peraturan ni bukanlah cam wajib kita kena buat ni itu.. cuma kalau kita amalkan insyaallah hati kita takde lah macam rasa hidup terumbang-ambing..... hehehe.... :)
so, selamat hidup >_<

3 comments:

HEROICzero said...

point enjoy simple thing tu paling , setuju ! =)

donchampayon said...

Salam... Hmm asal2nye aku surf nak cari info pasal upsi, tup2 terserempak lak ngan ko punye blog... Aku suka read ko punye blog... Btw, sbnrnye aku teringin nak tau byk pasal student life@UPSI, sbb aku ingat aku nak further studies aku kat sana nt... Aku harap aku akan dpt sket sbyk info ko & blog ko. Nice blog anyway! Keep up de good work!

chummy cliche said...

@hero - yep.. kadang2 kita anggap remeh benda tu

@don - tq.. ok nanti aku kasi mana aku leh share