rumah sewa

assalamualaikum

bagi pelajar IPTA/IPTS tak pun poli ke apa.. ke bekerja.. mostly akan tinggal rumah sewa.. tak tinggal dengan family kan.. jadi bila tinggal satu rumah ni.. suasana lain.. orang pun lain.. tak boleh ikut cara kita lama.. bukan bermaksud jadi hipokrit tetapi sesuai dengan suasana rumah sewa..

bagi aku, untuk tinggal sekali satu rumah.. aku akan pikir lama tak kawan, senang nak borak ke apa.. and paling penting tak membuli... jadi aku tak nak ada timbul gaduh2.. paling penting bagi aku, pastikan orang yang kita menyewa sekali tu bukan satu kos dengan kita.. kalau boleh nak ada seorang teman ke dua okay lah.. tak payah sampai 10 ke lebih kos sama.. memanglah kita dah kenal, senang pergi kelas.. TAPI bayangkan kalau ada masalah rumah, nanti masing2 muka ketat.. buat hal sendiri.. tambah lagi.. asignment pun satu group.. nanti ahli rumah kata ala takpe serumah.. nanti-nanti buat.. kan leceh.. dah menyusahkan kita.. tapi nak bagitahu takleh.. kang kecik hati.. ngadu kat kawan kos sama lak.. macam-macam...

jadinya rumah sewa aku sekarang bukan member satu kos pun.. masing-masing buat hal sendiri.. masak, makan sama-sama tu ada.. lepak tengok tv.. tapi bab buat asignment sendiri-sendiri.. study pun dia tak kacau kita , kita tak kacau dia.. kita study jela ngan kawan yang sama kos sorang dua tu.. jadi barulah namanya study group.. ramai-ramai nanti bukan belajar, gosip lebih...

kalau boleh tak nak serumah ngan kawan baik.. sebab nanti ada isu gaduh terus tak kawan.. kita nak sewa rumah sekali bertahun-tahun sampai habis study jadi mana boleh ada dendam kesumat ni semua.. nasib baik roomate aku ni.. jenis okay.. boleh serasi.... kalau sakit hati pun, biar masing-masing reda.. nanti tegur lik... tak leh berkira sangat kan..

kalau dah kata tinggal serumah.. rajin-rajinlah buang sampah, sapu ke bersih dapor.. jangan nak harap orang tinggal dekat bilik yang dekat ngan dapor je.. kan serumah.. pakai sama-sama.. jadi tanggungjawab bersih jangan nak letak kat sorang-sorang lak... benda-benda lain macam hormati privasi orang.. ketuk pintu ke apa.. pandai-pandai amal..

lagi penting.. pandai-pandai belajar cam mana nak tanya soalan dengan intonasi betul.. asyik nak menyindir housemate je pe jadah tu? ingat tak semua kita nampak tu macam tu.. macam kita tengok housemate tak memasak mungkin dia ada sebab bukan suka-suki nak makan luar.. ke housemate bangun lambat mungkin pasal dia stay all night ada discussion ke buat asignment dengan member-member.. study ke apa.. think +ve... lemak aku melayan orang yang tanya soalan menyindir dan menyibuk semua nak tahu TAPI bukan pasal dia concern kat kita ke apa tapi SEBAB nak menyindir, nak jadikan bahan apa-apa jelah... 

p/s : sedang cuba memahami karenah orang yang daripada kawasan terpencil kiranya...maaf kita sudah besar cuba matang.. walaupun sedikit..

No comments: