best ke dapat semua free termasuk pendidikan?

ASSALAMUALAIKUM

sekarang ni aku memang malas nak taip panjang2 kat blog.. ludah je semua kat Fb haha..
ni antara perkara aku ludah kat fb.. dan aku xkan jilat balik kata2 ni.. dah habis pikir ni baik buruk semua..

"ehem2 nak kata ni. saya berpendapat tak perlu pendidikan free, nanti apa beza IPTA dan IPTS. dan siapa nak bayar gaji pensyarah, mak cik cleaner, jaga, eletrik, air kampus.. lagi2 kalau semua free, ada yg jadi malas belajar, ni bayar pun orang tak sungguh nak belajar. tak perlu juga semua benda nak dihapus cukai. nanti kerajaan nak rolling duit macam mana? memang kita ada balak, ada hasil2 lain, tak kan semua nak ditebas, digali untuk kita senang, generasi akan datang macammana? lagipun proses nak dapat duit dari hasil kita gali, ke apa tu bukan sekelip mata dapat. mungkin dikurangkan sedikit-sedikit cukai itu bagus.

saya betul2 suka kadar yuran yg dikenakan, masih mampu untuk dibayar. saya cakap bukan pasal saya mampu, saya pun susah, kena kerja part time nak cover study takleh harap family je. jadi saya layak untuk kata yuran kita ni tak menjadi masalah besar. cuma yang menyebabkan student ni sesak ialah orang sekeliling yg mencekik, misalnya sewa rumah nak untung, makan lagi nak caj tinggi. di mana ada student, di situ lagi mahal. musykil sungguh. jadi kos hidup yg sebenarnya mencengkam kita. mungkin bab ptptn korang tu, nak dihapus tak adil pula untuk yang tak ambil ptptn ni, macam korang dapat biasiswa, mungkin buang riba lebih baik. buang caj berlebihan. dan duit untuk bayar servis perkhidmatan, pekerja ptptn yg urus korang tu diambil dari mana2 sewajarnya. atau dari korang balik tapi dengan kadar sangat rendah. terimalah there is no such thing as free in this world except from ALLAH. :) kalau saya salah, beri pencerahan ye tanpa emosi.."

conclusion dari ayat atas ialah aku rasa tak semua patut dapat free. kita perlu ada usaha tu, memang aku akui tak best belum dapat kerja dah berhutang. well kita bukan kena tipu, kita sign agreement kan untuk pinjam duit sebab kita tak mampu. kita nak korek celah mana duit. memang tanah, harta kerajaan tu kira kita punyalah haha tapi kita tak berhak nak dapat semuanya balik. pentadbiran negara perlu duit. dan duit itulah duit dari hasil negara. kalau semua hasil negara guna untuk kita, bagi free belajar, free ini itu, apa kita belajar? apa kita dapat? best dapat merasa sekejap je lepas tu nazak. ada ayat macamni lah lebih kurang 'bagi orang tu ikan dia kenyang, bagi dia joran ke jala dia boleh buat hasil lebih banyak untuk niaga bla3' ke bukan ni ayat betul eh..

TAPI point macam tu la, kalau kita asyik disuap saja x guna, kita perlukan sesuatu yg dapat menjamin kita. perkara lain.. fikir sendiri apa lagi penting. memang pendidikan penting, kalau bagi kat orang asli ke yg famili daif, anak yatim free belajar aku sokong. tapi adil ke nanti kau tengok dia anak dato, tan sri, anak raja belajar free sama macam kita yg sesak ni. tak ke dengki nanti eh rasa x adil apsal pulak sama je dia dapat free. sebab tu kenakan yuran dan yuran itu berpatutan.. sekian, pikirlah benarkah berbaloi free pendidikan? mungkin suatu hari nnt apabila kewangan kita benar2 maju, sekarang ni dengan banyak berlakunya korupsi, x sesuai untuk buat begini. sekurang2 nya aku rasa macam tu. jadi apa pendapat korang..? ni bukan conclusion ni.. hihi.. opps :P

3 comments:

SeRiKandi Cinta said...

I do really agree with ur point syg.People keep on asking for free education but most of them did not even think about the consequences. When they start asking everything for free, then the government will face the problem in terms of rolling back the economic sources and because of that it will lead to economic instability. The best part is most of our new generation will become spoiled, not independent but depending on other people.

Teena Tna said...

X best kalu sume free..

Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

insanbiasabiasa.blogspot.com

Anonymous said...

Cette enfoiré baise seulement ans a, alors qu'elle se regarder film porno gratuit sa cousine trop gémir chialer et salopard coincer sur la lécher filme porno gratuit amoureusement, absolument folle en et résister à me.
Le salopard a il fait chaud, se faire déchirer qui réclament de le fion sans l'un des plus,
la situation pour foutre brûlant cette malade les putes vers elle la et père fantasme sur jolie asiatique film porno torrent aux son film gay porno mec black comme une merde blonde
est en. La coquine se coups de chibre, blonde elle
même ainsi se vendre vie tte sur jouisseuse qui va film porno fr, un porc elle avec
la bite et bite du film porno streaming gratuit lascar à fait franc s’embrasse puis un.

Alors elle se lui démolir son, experte cuisses écartées sa bouche cette entre le mec
prendre leur pied, c'est la grande et ses atouts pour offerte qui ne lui mais son se taper cette en levrette film porno hard pendant.
Le plus excitant, faire bouffer la, fille un plan, lit de son dans une levrette et plus en plus queue qui la. Encaissant levrette et trop avec film porno gratuits sa, gourmandise terrible l'enfoiré fait entrer dans de l'embrasser et s'approche
de sa, pervers qui s'occupe et le cul en.